ljudska prava,alternativne vijesti,aktivizam,
znanje je moć

Blog
nedjelja, rujan 20, 2015

Prostor Balkana postao je fokus najveće izbjegličke krize nakon Drugog svjetskog rata. Od kuda izbjeglice dolaze? Zašto dolaze? Koji su to ljudi? Hoće li ostati kod nas ili će krenuti dalje? Sve su to normalna i legitimna pitanja. No, postoji još jedna tragedija koja konkurira ovoj potonjoj, svojom stravičnošću. Ta tragedija se odnosi na štetu koju čine mediji.


Programi na televiziji danas predstavljaju katalizator straha i teže isključivo ka širenju masovne panike. To nije ni čudo s obzirom na to da su hrvatski mediji samo dio batrljak korporatističkih mass-medija koji su tu da potpomažu imperijalističku, neo-kolonijalističku vladu SAD-a u ostvarivanju svojih ciljeve tlačenja naroda Libije, Afganistana, Sirije te devastacije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Jednako aktivno strah i islamofobiju promoviraju i mediji u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i u cijelom ostatku Europe uključujući i Hrvatsku.
Europskom komisijom vladaju bezosjećajne hulje, a Europa, koja je obvezna prema svojim poveljama osigurati ljude u bijegu pred ratom, pretvorena je u surovi bankarski kartel, prepun uplašenih fašista. Zemlje u srednjoj Europi (Makedoniju, Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku) predstavljaju europske pendreke koji bi trebali surovom fizičkom silom sprečavati ljude da prodru dublje u Europu. Takva surova sila se nakuplja u pijanoj svjetini u Njemačkoj, koja se napila medijsko anti-informativnog sadržaja. Napila se takvog sadržaja i svjetina u Hrvatskoj.


U Hrvatskoj konkretno, čini se da nije bilo rata prije 20 godina. No, kada je potrebno mrziti Srbe, tada nam je referenca na ratna stradanja u 90tima vrlo bliska. Sada kada nam se u državi nalaze izbjeglice od rata (kao što smo i mi imali rat), sjećanja na devedesete su nam izblijedila, kao i mogućnost da se solidariziramo s ljudima koji su propatili. Umjesto toga, populariziraju se rasističke i klasne predrasude zbog medija koji šire dezinformacije, paniku uz dlaku desničarskoj struji na čelu s Kolindom, kako bi se opravdala militarizacija države I vojna intervencija na ove ljude koji su već u bijegu od jednog rata. Kakvo licemjerje od hrvatske vlasti i svih podupirača ove komedije od politike.
Mediji neprekidno hipnotički ponavljaju strah od terorista, što nas podsjeća na identičnu medijsku propagandu vršenu u SAD-u od 2001. Žalosno je to što se od medija uopće nemogu očekivati kvalitetne javne rasprave u kojima će biti objašnjeno: Tko je započeo rat u zemljama iz kojih dolaze izbjeglice i tko su uistinu teroristi? 


Sukreatori izbjegličke krize


Za početak, da bi shvatili stvarne problem ovog naroda, te koliko smo sretni jer smo ‘slučajno’ rođeni na tlu Europe, treba naglasiti da je Bliski istok najiscrpljenija regija našeg svijeta. Ne samo u pogledu fosilnih goriva, već i zbog iscrpljivanja stanovništva ovih regija kojima se kao lopaticom nabacuju lokalni diktatori zaogrnuti vjerskim fundamentalizmom i globalne ubojice zaogrnute nasmiješenom demokracijom prepunom oružja i bombi. Govorimo o regiji koja uz Centralnu Aziju i Rusiju čini stratešku elipsu, područje u kojemu se nalaze 75% naftnih i 65% plinskih nalazišta u svijetu.


1920. godine, najmoćnije naftne korporacije su tzv. ‘Ugovorom crvene linije’ podijelile interesne zone u regiji i Amerikanci su shvatili gdje se krije sveti gral budućih odnosa u svijetu. Američki predsjednik Roosevelt se prije kraja Drugog svjetskog rata u veljači 1945. našao sa saudijskim prince Ibn Saudom i lijepo mu je ponudio da mu ovaj pokloni nafte, koju ionako ima u izobilju, a SAD će ga u zamjenu naučiti kako da bude prvi poslijeratni diktator. Tako su se SAD obvezale na to da štite Saudijsku dinastiju, a Saudijska Arabija je postala jedan od najvećih kupaca američkog oružja, uz Egipat i Izrael.


Nakon Saur revolucije, vlast u Afganistanu su preuzele dvije suparničke komunističke partije. U strahu da komunistička vlast ne propadne, SSSR je intervenirao 1979. na strani partije Parcham koja se zalagala za jače veze sa Sovjetima. Moskva je planirala ostati najviše dvije do tri godine u zemlji, ali se zadržala gotovo cijelo desetljeće. Udružene vojne snage sovjetskih i afganistansko-komunističkih snaga su potom vodile teške borbe sa antikomunističkom oporbom u zemlji, a sustavno bombardiranje sela i razni masakri doveli su do katastrofalnih ljudskih žrtava. Usprkos četiri rezolucije Opće skupštine UN-a u kojoj se poziva na povlačenje stranih vojnika, Crvena armija je ostala u Afganistanu. Sovjetsku intervenciju razne su države gledale sa neodobravanjem, jer nisu htjele da SSSR nastavi dalje do Pakistana i izađe na Arapsko more, a i smatrali su da je intervencija izravno kršenje načela detente. No, stvar su izmijenile anti-sovjetske snage pod nazivom Mudžahedini, teroristička organizacija koju su naoružavale i podupirale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Pakistan, Iran, pa i Kina. Jimmy carter je odobrio 5 000 milijuna dolara u službu organiziranja Mudžahedina, a potom su ih trenirali SAD zajedno s obavještajcima MI6.

SAD je htio vojno i ekonomski iscrpiti SSSR, te od Afganistana stvoriti "sovjetski Vijetnam". Javnost SAD-a je bila potpuno nesvjesna, a nesvjesna je i sada, da je njihova vlada financirala, podupirala i trenirala islamističke ekstremiste, te da su njihovi produkti Talibani, Osama Bin Laden (koji je i treniran od strane SAD-a) Al-Qaeda, a potom i 11.9. Dolazimo do bolne činjenice: za SAD postoje ’dobri’ i ’loši’ terorizam. Od toga dali je on loš ili dobar po svemu ovisi koliko je koristan samoj vladi.
Neposredno nakon što su Talibani došli na vlast 1996. U Afganistanu, Clinton je nastavio sa svojim planom za Afganistan i centralnu Aziju, koji se ticao rezervi nafte i plina. Talibani su se nagodili s njime, a on ih je pozvao u Washington i Texas, gdje je proveo svoje partere u shoping, te turističke atrakcije poput NASA svemirskog centra i planine Rushmore. Uz pomoć Talibana je kreirano stanje olakšanog uzgoja opijuma u Afganistanu, što je drugi razlog potrebe dominacije SAD-a nad Afganistanom. UN procjenjuje kako je u Afganistanu urod opijuma u 2005. Godini dosegao rekordne razine od 6100 tona, dovoljno za proizvodnju 610 tona heroina. To je 92% svjetske proizvodnje. Talibani, sada naučeni politici, zapošljavali su lokalni puk na poljima opijuma kao jeftinu najamnu snagu, jer su savezničke snage ionako prethodno do temelja uništile konkurentnost bilo koje druge poljoprivredne kulture. S obzirom na to, SAD je imao povoda slati im vlastite ’prehrambene proizvode’, u vidu humanitarne pomoći, a Talibani su im nazad slali pošiljke opijuma za potrebe ’normalnog’ funkcioniranja bogatijeg sloja u SAD-u.

U vremenskom periodu koji je uslijedio, SAD je zaključio kako je daleko veći trošak kontrolirati resurse putem posrednika, vlastitih umjetnih tvorevina - Talibana, te da je potrebno poduzeti konkretne korake. Dolaskom Busha na vlast, napad 11.9. otvorio je nove mogućnosti: propaganda za početak novog rata, poboljšanje reputacije vlade SAD-a u javnom mnijenju, te učvršćivanje kontrole nad resursima u Afganistanu. Uoči rušenja WTC-a 11.9., medijska propaganda je podigla uzbunu do svojeg maksimuma. U samo jednom danu svaki je Amerikanac znao za postojanje terorističke prijetnje koja je usmjerena protiv njega i njegovog naroda. Amerika se ujedinila u podršci vojne intervencije SAD-a i NATO-a na vojne baze u kojima se nalaze Talibani, te Osama Bin Laden. Amerika je poželjela osvetiti stradalnike trgovačkog centra i interesantno jest da je već neposredno, nekoliko dana nakon 11.9., u zračnom napadu SAD-a na Afganistan (u cilju borbe protiv terorizma) stradalo 3000 civila, više nego ih je poginulo u samom rušenju WTC-a. Stradali civili se nisu nalazili u talibanskoj vojnoj bazi. Nisu se nalazili čak ni u blizini Talibana. Ova akcija je nazvana ’zacjeljivanje mira’.

Upravo je to jedan od razloga za pokretanje rata uz pomoć dezinformacija i medijskom manipulacijom javnog mnijenja o terorističkoj prijetnji. A hrvatski mediji samo potvrđuju da su dio jedne zapadnjačke medijske korporacije koja filtrira vijesti i kreira javno mnijenje po svojoj volji, ovaj puta koristeći strah od terorizma u identične svrhe. Nadalje, Američka ’Dostava demokracije’ je dugoročna politika vlade SAD-a s ciljem stvaranja kaosa, nereda i nestabilnosti u napadnutim zemljama. Masovno ubijanje nedužnih civila su samo izgovori za vojne kampanje intervencije u Afganistanu, pod izlikom borbe protiv terorista. Danas je Afganistan vođen novim režimom, prethodni je potpuno pokraden od strane SAD-a, Američke vojne baze su posađene uzduž i poprečno Afganistana i jedan dio plana je ostvaren. Zatim slijedi Sirija.

Vlade Sirije, Iraka i Irana potpisale su ugovor o plinovodu u vrijednosti od 10 milijardi dolara koji će povezivati te tri zemlje. Katar se, pak, ovom projektu odlučio snažno suprotstaviti jer svoj plin izvozi isključivo pomorskim putem, a Saudijska Arabija odbila je njegove zahtjeve da izgradi plinovod preko Saudijskog teritorija prema Mediteranu. 2009. Assad odbija potpisati sporazum s Katarom kojim bi mu se omogućila izgradnja plinovoda preko Sirije. Sirijski predsjednik pravdao je svoj potez tvrdeći kako mora zaštiti svog saveznika, Rusiju, koja je najveći dobavljač prirodnog plina za Europu. Rusija upravo u sirijskoj luci Tartus ima pomorsku bazu. Jasno, slobodan izlaz Rusije na Mediteran nipošto ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama koje su stoga počele vršiti pritisak na Katar protiv Irana i Sirije.
Iznenada, u srpnju 2011. godine Sirijom se šire nemiri zbog snajperista koji su ubijali sirijske stanovnike. Postoje svjedočanstva koja potvrđuju da su snajperisti bili strani agenti, pripadnici tzv. "odreda smrti", infiltrirali kako bi izveli krvoproliće nad civilnim stanovništvom i pokrenuli građanski rat, ali i stvorili priču za zapadne medije kako bi se opravdala potreba za novom ’dostavom demokracije’ i svrgavanjem Sirijskog predsjednika i njegove vojske. Bashar al-Assad je naivno pokušao promijeniti stajalište zapada promjenom nekih zakona i puštanjem političkih zatvorenika, ali urota protiv Sirije je već odavno bila skovana od strane SAD-a koji je već u granicu ufiltrirao plaćenike CIA-e i MOSSAD-a teroriste i islamističke radikale.
Ova nova forma terorizma, u obliku vidljivih terorističkih organizacija koje se aktivno distribuiraju putem društvenih mreža, pokazao se kao najpraktičniji u brisanju posredničkih veza sa s tvorcem - vladom SAD-a. Ove paravojne organizacije, trenirane od strane obavještajaca, mutirane u ISIL služe kao kopnena vojska zapadnom savezu za ostvarivanje njihovo cilja destabilizacije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. O tome sam pisao u prethodnom postu.

Danas, masovni masakr civila koje vrši ISIL, SAD koristi u propagandne svrhe za podršku za nastavak rata protiv terorizma, kojega zapravo vrši vlada SAD-a, NATO i Europa. Stoga, istina koja nam se nameće jest da sam ‘terorizam’ i islamistički ekstremisti imaju vise veze s SAD-om i NATO-om nego s muslimanima, islamom i izbjegličkim valom.
Mora se naglasiti da Europa direktno, bezrezervno asistira, šaljući vojne snage u Afganistan i Irak, sudjelujući u bombardiranju Sirije i uništenju Libije, te prodaji oružja Sirijskim pobunjenicima, iliti ISIL-u. Svjedočili smo u medijima, više na internetu nego na televiziji koja je pod većom kontrolom, da je Hrvatska vlada prodala oružje u vrijednosti od 700 milijuna kn sirijskim pobunjenicima (ISIL-u). Evo izvještaja Jutarnjeg lista:

’U razdoblju od početka studenog prošle godine, do veljače ove godine, sa zagrebačkog aerodroma Pleso poletjelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike. Tim avionima je, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države. Naime, američki dužnosnici angažirali su partnere - Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. Sjedinjene Države organizirale su prikupljanje oružja, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile su oružje koje je potom s jordanskog teritorija prebacivano u Siriju.
U cijeloj priči Hrvatska se pokazala kao pouzdani partner SAD-a. Washington je odigrao krucijalnu ulogu u procesu ulaska Hrvatske u NATO i sada u Europsku Uniju. Osim toga, američko ministarstvo obrane u velikoj mjeri opremom i naoružanjem potpomaže Hrvatsku vojsku u Afganistanu te osigurava besplatni prijevoz naših vojnika u misiju ISAF. Stoga je potpuno jasno da je Hrvatska kao vjerna saveznica pozitivno odgovorila na američki zahtjev za sudjelovanje u operaciji dopreme oružja u Siriju, Sirijskim pobunjenicima.’
Kako li je to samo plemenito od Hrvatske političke elite i Hrvatskog naroda. Zajedno s EU, Kolinda, Hrvatska vlada i narod su poduprli islamističke pobunjenike u borbi protiv Sirijskog naroda. Upravo je taj narod kročio u Hrvatsku i sprema se za put prema Njemačkoj. Dakle, možemo po svemu sudeći reći da je Europa, a također i sama Hrvatska sukreator situacije u Siriji. Politiku terorizma bezuvjetno podržavamo od trenutka kada smo stupili u NATO savez, trenutno najmoćniju terorističku organizaciju koja je kriva za danonoćna bombardiranja Libije, Iraka, Sirije, Afganistana i mnogih drugih, te za smrt stotine tisuća civila pretežito žena i djece, sve u svrhu ’dostave demokracije’. Na kraju je tu i naša draga Kolinda i njezina bezuvjetna predanost NATO-u i SAD-u.

Tko je u ovoj priči, zdravorazumski, pravi terorist? Postoji li veće licemjerje od toga da se sirijski narod naziva teroristima? Dragi narode, tražite teroriste na krivom mjestu. Cjelokupna paranoja oko infiltriranih ISIL-ovaca je medijska propaganda. Čak i da se na trenutak zdravorazumski pomisli o toj mogućnosti, zar zaista vjerujete da je ISIL-ovcima, plaćenicima samog zapada, jedini način da uđu u Europu gurajući se s ljudima kroz bodljikave ograde ili, još bolje, gurajući se za svoje mjesto u brodova koji plove preko Sredozemnog mora s rizikom da se utope zajedno s stotinama tisuća očajnika? Kada govorimo o samoubilačkim napadima, oni koji su ih izvodili unazad 10 godina su svi odreda prelazili granice neopaženo, legalno, sa svim potrebnim dokumentima, u skupocjenim odjelima i poveznicama s obavještajnim agencijama. Stoga, teroristički napadi se događaju samo tamo gdje to odrede vlade. Ako postoji potreba da se terorizmom unese nemir, kaos, strah i pomutnja, to će se dogoditi bez obzira da li su imigranti u državi ili nisu. Stoga, umjesto da se ove ljude tretira kao teroriste, trebalo bi teroriste prvo riješiti u vlastitom dvorištu.


Najčešće postavljena pitanja


Prođimo još jednom kroz najčešća pitanja:
Zašto izbjeglice ne idu u Tursku, Saudijsku Arabiju, Katar i Arapske emirate,zemlje koje su bogate i koje imaju kapacitete da ih prime? Izbjeglice iz Sirije ne odlaze u Tursku jer je u Konvenciju Ujedinjenih Naroda o izbjeglicama iz 1951. zbog Turske i njezinog geografskog položaja naknadno dodana stavka, da može prihvaćati samo izbjeglice iz europskih zemalja. To konkretno znači da Sirijci koji su prebjegli u Tursku u njoj nemaju pravo na beneficije kao što je trajno boravište i zaposlenje već u tu svrhu moraju potražiti neku drugu državu, što u praksi konkretno znači onu u Europi. Pretpostavka da izbjeglice trebaju ići u zemlje Perzijskog zaljeva je apsurdna, zbog činjenice da je Saudijska Arabija, zajedno s Katarom saveznik SAD-a u destabilizaciji Sirije. Stoga, po kojoj logici bi ovi ljudi trebali njima kucati na rata? Urazumite se. Saudijska Arabija, Katar, UAE i Kuvajt ulažu u sirijski sukob i igraju važnu ulogu u financiranju i naoružavanju pobunjeničkih i islamističkih frakcija koje se bore protiv sirijskog predsjednika Asada. Odnos Zaljevskih zemljama (Katara i Saudijske Arabije) prema Siriji se ne svodi na rasizam, već na duboku klasnu netrpeljivosti. Sirijce, kao i Afganistance koji se također nalaze među izbjeglicama, u Zaljevskim zemljama smatraju ‘nižim’ bićima pa su potonji stoga suočeni s brojnim predrasudama. Netko će reći: ‘Pa zar tih predrasuda nema i u Europi?’ ‘Da, ima’. Međutim, Europska Unija (generalno) egzistira na principu ravnopravnosti, instituciji ljudskih prava i razvijenom sustavu socijalne pomoći. Toga u Zaljevskim zemljama nema. U Kataru poslodavci inozemnu radnu snagu tjeraju na višesatni težak fizički rad na visokim temperaturama bez vode, nimalo se ne vodi računa o njihovoj sigurnosti na radu, a poslodavci im mogu čak zabraniti odlazak iz države, i to na neodređeno. Koliko je sustav okrutan možda najbolje pokazuju podaci iz 2014. o radnicima iz Nepala zaposlenima na konstrukciji građevina za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. Prema tim podacima, svaka dva dana umre jedan radnik.


Kako to da su većina njih mladi muškarci? Među izbjeglicama siz Sirije se nalaze Afganistanci!? Odgovor na ovo pitanje je jasno ako uzmemo u obzir činjenicu da ovi ljudi većinom ne bježe od rata u datom trenutku. Sirijci, naime, napuštaju Siriju već 5 godina, otkako je rat izbio i većinu ovog vremena su proveli u teškim uvjetima, u kampovima za izbjeglice u Jordanu, Libanonu i Turskoj. Među njima u kampovima se nalaze i izbjeglice iz drugih ratom pogođenih zemalja. Periodično, žene i djeca imaju priliku: biti deportirani u Irak, Siriju, Afganistan, ili poslani u Europsku uniju. Unazad zadnjih mjesec dana, preostali su muškarci (od kojih su dobar dio pri pristizanju u kampove bila još djeca) puštani iz kampova kako bi ih se riješile tamošnje vlasti, i kako bi u Egiptu dočekali čamce kojima su se preko Sredozemnog mora prebacivali nesretnici. Dio preostalih muškaraca su se valu pridružili kada je prolazio kroz Tursku i to objašnjava razlog čemu dominiraju mladi muškarci u gomilama, ali i zašto svi ljudi u valovima nisu Sirijci, već mješoviti narodi.
Ne-informiranost javnosti je tragedija podjednaka tragediji koju je proživio ovaj narod. Žalosno je što malo ljudi pokazuje uopće i volju da dobije odgovore na ova pitanja, jer se ona ionako ne postavljaju s ciljem da se nađe odgovor, već da se opravdava rasizam i klasna netrpeljivost.

EU se mora suočiti s posljedicama svoje politike koju vodi u tuđim zemljama. To je istina koju uplašeni fašisti u Europi nisu u stanju prihvatiti, jer je lakše kriviti druge nego pogledati u samoga sebe. Jer, koja rješenja vode fašistički pokreti koji jačaju u Europi pod navalom izbjeglica? Rješenja se uopće ne nude, barem ne ona zdravorazumska! Rješenja za desničare/fašiste i neo-naciste u Njemačkoj je građanski rat i istrebljenje imigranata koji dolaze u Njemačku. Isto rješenje nude i fašisti u Hrvatskoj s tenzijama da militariziraju društvo i pendrecima, gumenim metcima i vodenim topovima isperu izbjeglice s svog praga. Napadi na izbjeglice postali su novi brutalni "sport" europske radikalne desnice. Situacije u i oko njemačkog grada Dresden postaje ozbiljna, tamo sada već sistematski djeluju skupine koje se može početi nazivati paramilitarnim skupinama. Napadaju imigrante svakodnevno i samo je pitanje dana kada će stvari izmaknuti kontroli, odnosno kada će se početi zbrajati i prve žrtve na obje strane. Neće biti ni drugačije s fašistima u Hrvatskoj.

No, postoji odgovor i na pitanje koje se najviše uzvikuje: Što među izbjeglicama rade imigranti? Oni imaju mobitele i pune džepove novaca i nisu sirotinja!

Argument glede novca, koji bi trebao dokazati da 'tu nešto ne štima' je najveća budalaština. Naravno da ovi ljudi u svojim džepovima imaju novac: bijedne životne ušteđevine koje nose sa sobom da bi platili razne karte i prijevoze, što na kraju zloupotrebljavaju taxisti i mnogi drugi koji se žele okoristiti ovom situacijom. No, ako pričamo o imigrantima i silnoj zbunjenosti odakle ih toliko i s kojom namjerom dolaze, trebamo se prisjetiti da ih je, zapravo, Angleda Merkel pozvala, u svojem istupanju u javnosti, početkom prošlog mjeseca! Upravo tako, Anglea Merkel je nedvosmisleno, direktno poručila kako će primiti sve Sirijce koji zatraže u Njemačkoj azil, bez obzira na koji način stigli do teritorija Njemačke. Ovu javnu, medijsku izjavu su zaboravili mnogi nakon što je bila pometena kaosom s izbjegličkim valom, kojeg je zapravo uzrokovala kancelarka. Nije teško niti shvatiti da ova izjava zapravo jest potpuno zdravorazumska, i koliko god se to nekima činilo sumanuto, ali Njemačka treba upravo ove imigrante.Prisjetimo se kako je Njemačka došla do svog današnjeg bogatstva. Do druge polovice 30tih se gospodarstvo Njemačke zasnivalo na jeftinoj radnoj snazi u koncentracijskim logorima, da bi, nakon što su Hitleru sve lađe potonule, u šezdesetima ta jeftina radna snaga iz logora bila zamijenjena s jeftinom radnom – gostujućom – snagom. Njemačkoj je odgovarao status zemlje u usponu koja se bogatila na otimačini, te na kapitalu stečenom na konte iskorištavanja ljudi u logorima, a zatim gostujućim robljem. Ali, kada su ti radnici(roblje)ostali u Njemačkoj i kada su počeli rađati djecu, stjecali i gradili vlastite kuće, i kad su se počeli educirati i pretvarati u pristojne ljude, ovom narodu gospodara to se više nije svidjelo. 50 godina kasnije se ponavlja ista stvar: Neo-nacisti i fašisti galame na ulicama Njemačke, isto ako i prije 50 godina.
No, u idućih 15 godina čak polovica kvalificiranih radnika Bundesrepublike otići će u mirovinu, ekonomije južne Europe polako će, ali sigurno, ipak izići iz velike krize eurozone, a to će ukupno imigraciju unutar EU granice znatno smanjiti. Bez pozitivne imigracije, broj radnih ljudi u Njemačkoj će do 2050. pasti s 45 milijuna na svega 29 milijuna. Čak i da broj žena koje rade bude izjednačen s brojem muškaraca i čak da se dob za odlazak u mirovinu podigne na 70 godina, ukupan broj zapošljivih ljudi do 2050. može se podići za svega 4,4 milijuna. Ove brojke potvrđuju, sasvim jasno, imigracija je za Njemačku pozitivna stvar. No, problem su neo-nacisti i njemačka desnica kojoj ne odgovara da im u zemlji rade stranci, da tamo žive, rađaju djecu, ili da se, ne daj bože, miješa njemačka krv. Stoga desne stranke podupiru neo-nacističke uličarske galamdžije, dok s druge strane postoje poslodavci koji se nadaju dolasku što više stranaca, izbjeglica, imigranata. Angela Merkel se ovdje nalazi između dvije vatre. Prvo je pozvala izbjeglice, a kada su ti ljudi ovaj ’poslovni poziv’ shvatili ozbiljno i kao jedinu šansu da se spase iz rata, pohitali su svi u golemom valu, odjednom, prema Njemačkoj. Taj val je uzrokovao toliku paniku i kaos, zajedno s strahom od terorizma, da se kancelarka odjednom 'naglo predomišlja', a čini se da mjenja mišljenje iz sata u sat. Ako dobro proučimo njemačke potrebe za ljudskim resursima moglo bi se zaključiti da vlasti u Berlinu čak i koriste rat u Siriji kao opravdanje za privlačenje ogromnog broja ljudi. Dok ih Njemačka nije eksplicitno pozvala s "dođite, trebamo vas", nisu niti dolazili.Imigranti i izbjeglkice sada, nakon probijanja kroz Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, ulaze u Hrvatsku i otkrivaju kako su se pravila promijenila. Prvo bodljikava ograda, specijalna policija, vojska, suzavac, palice, vodeni topovi... kako to? Njemačka javnost se prestravila slike izbjegličkog vala, i desnica je počela galamiti na ulicama. Merkelica je s ciljem da si kupi nešto vremena, u međuvremenu izmijenila svoj poslovni poziv, i sada je odlučila neko vrijeme ostaviti ih u Beogradu, Zagrebu, Budimpešti, Sofiji, Pragu da se vidi “kakvi su”, kako bi malo dobili po kičmi s europskim pendrecima. Kolinda i Hrvatska desnica su samo čekali priliku da imaju kog batinati, kad im već Srbe u Hrvatskoj štiti zakon, sada mogu batinati izbjeglice i pokazivati sami sebi kako su vojno potentni.
Jedino rješenje koje se nudi je kontriranje takvom nasilju, kontriranje islamofobiji, mržnji i rasizmu te zdravorazumsko sagledavanje istine o tome tko je sukrivac situacije i tko je odgovoran.
Jedini cilj treba biti povratak ovih ljudi svojim kućama, dakle, prestanak rata u Libiji i Siriji. Dovoljno je samo da SAD zaključi da im je Sirija jedna daleka zemlja i da više nije na njima da odlučuju tko predstavlja njezinu legitimnu moć.
Ako se to ne dogodi, Njemačka će kad tad morat spustit granice i primit svoje potencijalne uposlenike kojima je zakazala termin za razgovor o poslu. No, to nije rješenje bjesomučnom ratu kojeg SAD, zajedno s NATO-om i Europom vodi u Siriji.

Stoga, isključivo je zagovaranje mira u Siriji, te progovaranje o tome tko su uistinu teroristi, potrebno stalno i svugdje. Do tada, neophodna je pomoć ljudima u nevolji. Prihvatni centri u Hrvatskoj su oformljeni i trebaju što više volontera. Usprkos onome što propagiraju anti-informativni mediji u Hrvatskoj, usprkos širenju straha, prezira i mržnje, događaju se pozitivne stvari!

Ukoliko želite primati obavjest svaki puta kada objavim post, pošaljite mail na: duh_vremena@yahoo.com

PS: Isprike u greškama u pisanju. Postove pišem u ograničenim uvjetima i ispravljam ih naknadno, nakon objave. Puno stvari sam i izostavio jer prostor blogera ima ograničenja u količini teksta. No, sve to nije razlog da me u komentarima svejedno ne opomenete, u slučaju da smatrate da je nešto bitno izostavljeno.


duh-vremena @ 23:35 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 24, 2015

Kriza u Siriji, pošasti imigranata koji se gomilaju na granicama, mediji koji izvještavaju o strahu od imigrantskih kriza i islamskog terorizma. Istovremeno, mnogi nezavisni istraživači i portali uporno pokušavaju informirati javnost o istini koja se krije iza ovog prljavog rata. Jer, svaki dosadašnji rat je u svojoj pozadini imao skrivene ciljeve. Sirijska kriza, koja nije ni po čemu izuzetak, polagano se prevaljuje preko leđa cijeloj Europi. Postoji li druga verzija priče, nasuprot onoga što vidimo svakodnevno u medijima?

Ovaj blog nema za cilj nikoga uvjeravati da su ovi tekstovi ultimativna istina, te da je sve ostalo krivo. Ovdje se samo razmatra strana priče suprotna onoj od one koja se promovira putem korporativnih medija.


Cionistički pokret i biblijski Izrael

U drugoj polovici 19.stoljeća val antisemitizma ponovno je zapljusnuo Europu. U kontekstu nastajanja brojnih nacionalnih pokreta, među europskim Židovima nastaje ideja stvaranja suverene židovske države, koja bi bila jamstvo opstanka Židova u svijetu.
Osnovan je cionistički pokret, koji je na svom prvom zasjedanju za mjesto osnivanja države izabrao biblijski Izrael. Realizacija ideje židovske državnosti pojavila se na horizontu, nakon što je britanska vojska 1917. zauzela taj dio Osmanskog Carstva. No, britanska je kruna je obećala Arapima stvaranje njihove vlastite države na ruševinama Osmanskog Carstva u zamjenu za njihovu borbu protiv Turaka.Nakon Holokausta, porasli su zahtjevi za osnutkom hebrejske države kojom bi se omogućila domovina za židovsku naciju. Razni Židovi su smatrali da je za to najpogodnija tadašnja Palestina, kolijevka hebrejske nacije. Deseci tisuća židovskih imigranata se godinama doseljavalo u to područje, dok Arapi nisu blagonaklono gledali na došljake i htjeli su da Palestina bude Arapska država. 1947. Ujedinjeni narodi usvajaju rezoluciju 181 kojom razdvajaju arapsku i izraelsku državu, ali ga arapske države odbijaju.

Države na teritoriju Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka od svojih europskih kolonijalnih gospodara s vremenom dobivaju samostalnost koja je rezultirala vladavinama prozapadnih doživotnih predsjednika i apsolutnih monarhija. Tijekom narednih 60 - 70 godina, dok su se vladari tih država bogatili korupcijom upravljajući čvrstom rukom, njihovo stanovništvo doživljavalo je demografsku eksploziju tako da se povećavalo za 300 posto dok istovremeno nije bilo moguće otvarati nova radna mjesta. 


Započeo je prvi arapsko-izraelski rat u kojem su sudjelovali palestinski Arapi uz pomoć arapskih država s jedne, te palestinski Židovi s druge strane. Početkom pedesetih godina izraelska država je uživala donacije svjetskih židovskih organizacija i počela je primati pomoć iz inozemstva, prije svega Sjedinjenih Američkih Država koji pripomažu da se ova zemlja osovi na noge te izvuče iz teškoća izazvanih ratom i stalnim useljavanjem prvih godina postojanja.
2001. godine, koristeći se ovim isprovociranim krizama u arapskom svijetu, američka vlada, nakon rušenja  WTC-a započinje geopolitičku invaziju nad resursima (naftom), s težnjom da nadzire Bagdad, koji kontrolira druge po veličini svjetske pričuve nafte. To je poluga moći kojom bi se osigurala vladavina SAD-a nad čitavom srednjom Azijom i Bliskim istokom, što je u konačnici dovelo do drugog po red u zaljevskog rata.

Sljedeća velika kriza počinje u zimu 2007./2008. nakon povećanja svjetskih cijena hrane što naravno siromašne slojeve stanovništva unutar arapskih režima i izvodi ih na ulice. Početak recesije koja ujedno snizuje cijene hrane označava ujedno i kraj prve krize arapskih režima. Većina tamošnjih vlastodržaca to nije iskoristilo, stoga se novim povećanjem cijena 2010. godine situacija se ponavlja. Unutrašnja iskra koja će zapaliti narodni bijes se pali u Tunisu čija vlada nakon snižavanja cijena tijekom recesije ukida subvencije za hranu što dovodi do još većih povećanja cijena. Tada nastaje Arapsko proljeće – val burnih prosvjeda koji su počeli tresti arapskim svijetom i okolicom između 2010. i 2011. godine.


Sirijska kriza


U proljeće 2011. započeo je oružani sukob u Siriji između snaga vlade predsjednika Bašar al-Asada na jednoj, i pobunjenika koji nastoje svrgnuti njega i vladajuću stranku BAAS, na drugoj strani. Otpočeo je 15. ožujka 2011. protestima opozicije koji su doveli do smjene više desetljetnih režima u Tunisu i Egiptu. Nastojanje sirijskih vlasti da demonstracije uguše uz pomoć vojske je, pak, dovelo do eskalacije nasilja, a grupe demonstranata su se od ljeta 2011. naoružale i organizirale u tzv. ’Slobodnu sirijsku vojsku’ s bazama u susjednim državama odakle su protiv režima započeli gerilski rat. Zahtjeve pobunjenika je podržala susjedna Turska, Saudijska Arabija i zaljevske države, a potom SAD, EU i druge države zapadnog svijeta koje su protiv Sirije uvele niz političkih, diplomatskih i ekonomskih sankcija, a s vremenom pobunjenike počele podržavati novcem, oružjem i opremom.
Kroz to vrijeme su među pobunjenicima nominalno sekularne (ili ne-sektaške) Slobodne sirijske vojske postale sve utjecajnije radikalne džihadističke grupe infiltriranih kažnjenika i krijumčara povezanih s Al Kaidom kao što je Nusra front. Ove radikalne džihadističke grupacije su financirane od strane Katara i Saudijske Arabije, te njihovih saveznika SAD-a i NATO-a koji igraju bitnu ulogu u regrutaciji ovih džihadističkih paravojnih jedinica i to putem obavještajnih službi CIA-e, britanske obavještajne službe Mi6, pakistanske obavještajne službe i saudijsko – arabijskog generalnog predsjedništva obavještajnih službi te Mossad-a koji ima ključnu ulogu u ovom ratu.

 SAD je putem svojih saveznika ispotpisivao niz ugovora s privatnim zaštitarskim tvrtkama čijisu plaćenici potom zapošljavani putem obavještajnih agencija kao borci Hezbolaha i Nusra Fronta koji su mutirali u ISIL Njih podupiru i financiraju vehabije Saudijske vehabije, kuvajtski oligarsi i izraelska bogataška elita. Otpočelo je i oslobađanje osuđenika na smrt iz zatvora diljem arapskih zemalja. Ponudili su im nagodbu: ’ostanite u zatvoru, budite pogubljeni smaknućem odrubljivanjem glave, ili se borite protiv Asada, u džihadu’. Ponuđen im je i oprost od kazne, te mjesečna naknada njihovim obiteljima kojima će biti dozvoljen ostanak u sunitskom kraljevstvu. Naravno da su gotovo svi osuđenici iz Jemena, Palestine, Saudijske Arabije, Sudana, Sirije, Jordana, Somalije, Afganistana, Egipta, Pakistana, Iraka i Kuvajta izabrali džihad u Siriji!
Vjerojatno je vlada SAD-a omogućila svom narodu i svijetu uvid u detaljni budžet CIA-e, ministarstva obrane i ostalih obavještajnih agencija kolika su financiranja ovih boraca? Ljudi bi trebali zapravo biti puno više informirani o činjeničnih 160 bilijuna dolara koji se troše na koalicijske podrške terorističkim plaćenicima ISIL-u. Te brojke su objavljene od strane nezavisnih međunarodnih istraživača kojima korporativni mediji ne dozvoljavaju pristup javnosti. 

SAD i NATO u svojim kolonijalističkim projektima ne koriste svoje snage na tlu jer one koštaju. Zato imaju ISIL: arapske zatvorenike, krijumčare, lopove, trgovce drogom i privatne plaćenike iz zaštitarskih agencija, da odrađuju njihov prljavi posao. Tako se kamuflira direktna veza koja spaja ISIL sa SAD-om, Britanskom krunom i NATO-m putem CIA-e, Mossada, Mi6 i ostalih američkih saveznika: visokopozicioniranih obavještajaca Saudijske Arabije.

S obzirom da će dosta ljudi ove 'javne tajne' trpati u teorije zavjera, i dalje vjerujući u dobrohotnost SAD-a koji se tako promovira putem medijske propagande, danas je svima manje-više jasno da još uvjek nismo izašli iz doba imperijalnih ratova. Ako netko tvrdi suprotno, neka objasni kako je moguće da je Obama ranije podržao sirijske pobunjenike u svrgavanju Asada (koji su kasnije mutirali u ISIL), a sada javno podržava sveti rat protiv ISIL-a kojega su u rujnu 2014. podržali Kralj Saudijske Arabije zajedno s monarsima zaljevskih zemalja koji, Istovremeno, aktivno doprinose financiranju ISIL-a. Postoji i javno obznanjen dogovor u kojemu Dinastija Saud treba biti domaćin centra za obuku tisuće pobunjenika koji se trebaju boriti protiv Isil-a, što zvuči vrlo ironično s obzirom na to da je Saudijska Arabija od početka otvoreno podržavala sirijske pobunjenike (budući ISIL) u svrgavanju Asada. S obzirom na sve ove činjenice, tko se uistinu trenira u centrima za obuku u Saudijskoj Arabiji i diljem arapskih zemalja? Koriste li se ti centri za regrutaciju dobrovoljaca koji se žele pridružiti ISIL-u i borbi za ostvarenje Islamske države?Ova situacija nije tijek slučajnih okolnosti, već pomna strategija. Izjavom o podršci u javnosti, Saudijska Arabija se obvezuje na suradnju s Amerikom, koja je ovaj puta postaje javna suradnja i time se prekidaju intervencije drugih stranih zemalja jer Amerika preuzima potpunu odgovornost (potpunu kontrolu) kao vodeća svjetska sila. Istovremeno, SAD dobiva priliku putem NATO-a kontrolirati operacije u borbama protiv Isil-a i regrutaciju dragovoljaca u svoje plaćeničke, paravojne jedinice Isil-a. Važno je napomenuti da dragovoljci koji se pridružuju ISIL-u bivaju regrutirani iz siromašnih zemalja i dolaze iz najnižih, sirotinjskih klasa pridružujući se  ’svetom’ ratu isključivo zbog vjerske indoktrinacije koju vrši Mossad, te zbog velikih novčanih iznosa koje im isplaćuju već spomenuti mecene i financijeri Isil-a. SAD i NATO ih koriste (baš kao i same NATO vojnike) kao topovsko meso u svom prljavom ratu servirajući jednu verziju priče za medijsku propagandu.
Masovno ubijanje, masakriranje i egzekucija nevinih civila, žena, djece te taoca koji se pomno dokumentiraju putem društvenih mreža, od strane plaćenika ISIL-a, SAD-u i NATO-u služi isključivo u svrhu američke vojne kampanje za podršku javnosti u njihovim daljnjim akcijama bombardiranja ovih zemalja i nastavku rata. Te podrške im niti najmanje ne-nedostaje. Iako se akcije odvijaju pod zastavom globalnog rata protiv terorizma, SAD zapravo uopće nema namjeru goniti vlastite terorističke plaćenike ISIL-a koje su integrirali zapadni obavještajci i zapadne obavještajne službe.

Projekt ’Islamska država’ i ’Kalifat’

Mossad kao izraelska obavještajna služba sprovodi ciljeve cionističke države, financirana isključivo od strane poznatih židovskih bankarskih obitelji, istih bogataša koji su i isprovocirali krizu koja je dovela do Arapskog proljeća. Postoje indikacije da Mossad trenutno kreira i kontrolira islamističke ekstremističke grupe putem svog infiltriranoga agenta - Abu Bakr al-Baghdali-a, vođom ISIL-a i Islamske države. Navodno, originalno ime mu je Elliot Shimon, te je paralelno trenirani operativac Mossad-a, židov rođen od strane židovskih roditelja, treniran za psihološke ratove protiv arapskog i Islamskog naroda.
Mossad, koristeći tradicionalne elemente muslimanskog fundamentalizma, također izokreće njegove vrijednosti, ostvaruje svoje planove u toj regiji, stvarajući od vjernika izopačene samoubojice u džihadu. ISIL i Islamska država nisu produkt islama, već je to projekt trustova mozgova u Mossad-u jednako kao i ideja samog projekta ’Kalifat’. ISIL ima više dodirnih točaka s SAD-om i zapadom nego što ima ikakve veze s Islamom, Kuranom i Alahom!


Ciljevi ovog rata su sljedeći:


Trgovina drogom CIA, MI6 i Mossad imaju interes da se ovaj rat nastavi prvenstveno zbog trgovine narko-države Afganistan koja zarađuje veliki novac za elite koji trguju drogom. Svima je danas na veliko poznato da je CIA sudjelovala vrlo aktivno u širenju trgovine drogom na Američkim ulicama zadnjih 50 godina. Nakon Vijetnamskog rata procvala je trgovina heroinom, a zatim je jačanje narko kartela u SAD-u ojačalo i distribuciju kokaina, što je sve izravno podržavala i Francuska vlada putem same CIA-e. Tu se nalazi i britanska obavještajna služba (britanske krune) Mi6 koja teži ka kontroli nad trgovinom opijuma u cijelom svijetu. Nestabilnost koja nastaje nastavkom rata u Siriji uz pomoć ovih plaćenika, omogućava bilijunsko dolarski biznis i procvat trgovine drogom, od čega će najviše zaraditi ratni profiteri.
Svijet bi bio zaprepašten kada bi se obznanilo koliki je profit u globalnoj trgovini narkotika, koja nalazi rame uz rame s najvećim svjetskim trgovinama: trgovinom oružja, trgovinom naftnim resursima, te trgovinom ljudima. U razdoblju od 2000 i 2001 godine proizvodnja droge u Afganistanu je pala gotovo na nulu, ali nakon invazije SAD i za vrijeme okupacija Afganistana, ova zemlja je postala golema-narko-država.Destabilizacija IrakaU suštini, bombardiranje od strane SAD je samo uspjelo ojačati ISIL na svim lokacijama u Siriji i Iraku, pa čak i uništiti sirijsku infrastrukturu i iračke vojne snage, „slučajno“ pomažući ISIL-u. Međutim, u kurdskim oblastima bombardiranje ima za cilj oblikovanje granice budućeg kurdskog teritorija na području sadašnje Sirije i Iraka. krajnji cilj SAD i NATO-a je destabilizacija Iraka i njegova podjela na tri dijela: kurdski segment, sunitski segment i šiitski segment. Također, kao što postoji plan za Irak, postoji plan i za raskomadavanje Sirije. Dugoročni plan je destabilizacija pojasa Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Centralne Azije i Južne Azije, čime će se ugroziti Iran, Indija i Pakistan.

Islamofobija i rasizam Iako je postojalo nekoliko kalifata, novi obznanjeni Kalifat je šokantna, preuređena karta svijeta koja prikazuje jedinstvenu svjetsku državu koja će prekriti svijet, počevši s prvim stupnjem koji uključuje islamizaciju Bliskog istoka, cijelu sjevernu Afriku i dijelove južne Europe. kalifat je projekt super-države koja na samom vrhu ima vladara - Kalifata, izravnog nasljednika Muhameda. Takva država objedinjuje sve muslimane na planeti, te islamizira ili eliminira nevjernike. S obzirom na činjenicu da ovaj rat ne vode islamisti već SAD, NATO i cionistička država Izrael, ovaj Kalifat je falsifikat i pomno osmišljeni projekt od strane Mossada koji ima za cilj širiti islamofobiju.

 SAD i Izrael ostvaruju čvrstu vlast i kontrolu nad cijelim područjem masovnim egzodusima naroda u Europu. Ideja ’Islamske države’ služi svrsi da se tamošnji narod demoralizira, razjedini, te demografski i ekonomski uništi. Najveće oružje u ovom ratu jest rasizam, mržnja i strah od muslimanskog naroda, kojega u ovom ratu potiče SAD. Imigrantska kriza koje pogađa srednju Europu (a gomila se na samoj granici Hrvatske i Srbije) jedna od poluga za aktiviranje brojnih nemira, od sveopćeg straha pod navalom imigranata, što bi moglo dodatno destabilizirati Europu.Na koje načine to zaustaviti?

 1. Istina s kojom se moramo suočiti jest da, jedinu efikasnu akciju protiv ISIL-a vodi zapravo Sirijska državna vojska, koja je u ovim trenutcima oslabljena u ljudskim resursima, ali i u oružanju, u usporedbi s ISIL plaćenicima koji osvajaju stotine kilometara kvadratnih na tjednoj bazi. Borbu protiv ISIL-a , te SAD-a može pokrenuti jedino globalna muslimanska vjerska zajednica educirajući svoje vjernike, posebno imigrante koji polagano ulaze u EU i pokretanjem raznih inicijativi za informiranjem javnosti, jer s obzirom na brojnost muslimana u Europi, vidno su nadjačani naspram ovih vjerskih fanatika i svih saveznika SAD-a. Muslimani moraju shvatiti da SAD, NATO i njihovi saveznici u arapskim zemljama vode otvoreni rat protiv njih, ali i protiv cijele Europe. Prije nego li bude kasno..
 2. Također, Amerikanci, kao i Afganistanci, imaju pravo zatražiti istrage o tome tko je osnovao ISIL i uspostavio njihove borce na borbena mjesta u Afganistanu. No, Individualci kao senator SAD-a John McGain su zapravo prepreke za mir u Afganistanu jer bi takva istraga morala proći kroz njegove prste. Međutim, on i njegova obitelj su ratni profiteri u SAD-u koji će upravo na konte ovog sukoba prvi zaraditi golemi novac.
 3. Tu se nalazi i kršenje povelje ujedinjenih naroda o internacionalnim sukobima. U tom slučaju bi SAD i Velika Britanija pred međunarodnim sudom za ratne zločine morale odgovarati za pokretanje i provedbu rata u Afganistanu kojim krše zakone UN-a o internacionalnim sukobima. Povelja ujedinjenih naroda je ratificirana od strane SAD-a i time je postala i dio zakona SAD-a. Kada bi američka nacija pokrenula sudsku parnicu protiv svoje države, ubrzo bi sva ostala ’govna isplivala na površinu’ i svi ostali sudionici ovog kuršlusa više ne bi imali gdje uteći. Nažalost, ljudi toga nisu svjesni i vjeruju amerikaniziranoj propagandi korporativnih medija. Ljudsko neznanje, status quo i ignorancija ovaj puta za sve nas dolazi na naplatu.

Izvori i preporuke:

 

Videi:

Michel Chossudovsky: Terrorism is Made in the USAISIL kopnena Vojska Zapadnog Saveza
Ukoliko želite primati obavjesti svaki puta kada objavim novi post, pošaljite mail na duh-vremena (et) yahoo (.) com.

duh-vremena @ 15:53 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
subota, siječanj 10, 2015

Naučeni smo na to da vjerujemo kako mi upravljamo svojom sudbinom. U protivnom, ako je sve laž, to znači da se nalazimo u velikom problemu koji je, po svemu sudeći, bezizlazan i svjedoči nam stvarnost koja je poprilično pesimistična. U izbjegavanju takve pesimistične spoznaje, ljudi se okupiraju uvjerenjima da vlada radi u interesu naroda i da država štiti svakog građana. Ljudi vjeruju u NATO savez i u EU, u to da je rat prirodna stvar i da je siromaštvo u svijetu rezultat slučajnih okolnosti. Vjeruju da je visoka stopa nezaposlenosti rezultat slučaja, a ne krivica vladajućih političkih sistema unazad 20 godina.

Na prvom krugu predsjedničkih izbora se u ovoj državi prvi puta dogodio sukob, ne samo prividno stranački, već sukob dvaju sistema. No, to nije više slučaj od kada se može birati između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića. Izbori, naime, nisu borbe između više stranaka, lijevih ili desnih, konzervativnih ili suvremenih, kršćanskih ili sekularnih, već je to nastojanje da se održi jedan te isti politički sistem koji se ne bavi potrebama stanovništva, rješavanju socijalnih pitanja, rješavanju gladi, nezaposlenosti, već održava statusa quo putem prividnog višestranačja i odavanja lažnog osjećaja u građanima ove zemlje da zaista odlučujemo o tome tko vlada ovom državom. Prosječan Hrvat se opire činjenici da su stranke privid, da u stvarnosti sistem neoliberalnog kapitalizma (kojeg stranke na vlasti sprovode unazad 20 godina) kroji srž ovog društva i određuje način razmišljanja unutar populacije. To dakako nije slučaj samo u ovog državi već u cijelom svijetu, ali ovdje ću govoriti samo o Hrvatskoj.Korporatističko - monopolistička kultura i sumrak Hrvatske

Umjesto da se političke opcije i sami političari duboko propitkuju, zaslijepljeni smo zbunjujućim i ispraznim pojmovima demokracije, koju političari jako često koriste. Osim njih, u Hrvatskoj demokraciju često serviraju obrazovni djelatnici i masovni mediji dok je istovremeno, divlji, neoliberalni kapitalizam poput zraka posvuda oko nas i iznutra i izvana. Ne vidimo ga jer se ne pojavljuje često u medijima, a ono što nije u medijima i ono što nije na televiziji, to nije naša realnost. Hrvati zapravo vjeruju da je današnja korporatističko - monopolistička kultura (ili njezina uljepšana slika kakva je reinterpretirana na televiziji u obliku slatkih reklama koje navode na bjesomučnu potrošnju i glasanje za prividna politička lica) prirodna, dobra i neizbježna. Nasuprot tome, takva je kultura zapravo neprirodna, umetna, bezumna i genocidna.

Kao što su nacisti radili 30tih godina prošlog stoljeća, povijest se ponovno ponavlja i Hrvatski narod (uz ostale narode) se prijevarama navodi na glasovanje, financiranje i djelovanje u svrhu uništenja vlastite zemlje i samih sebe. Nama se taji na što se troše porezi i taje nam se deložacije ljudi od strane privatizirane policije koja rade u službi ovršne mafije (sada smo toga svjesni zahvaljujući direktnim akcijama Živog zida, a ne demokratskim medijima). Hrvati vjeruju da je recesija u Hrvatskoj rezultat stjecaja okolnosti, da je sve veći broj nezaposlenosti uzrokuje svjetska kriza, a ne naša vlada, da je sve veći broj beskućnika zapravo rezultat raskalašenog života tih pojedinaca, da tajne korporatističke strukture postoje samo u teoriji zavjera, te da su političari za vodećim strankama u hrvatskoj zapravo nestašni, i da eto, slučajno u svom nestašluku čine štetu (korupcija, privatizacija, gubitak ekonomije, rasprodaja resursa, uništavanje obiteljskih domova, divljanje s porezom, itd.). Možda se u ovim navodima osjeti doza cinizma i provokacije, ali je to jedino logično objašnjenje misterije da veliki broj ljudi i dalje podržava političare i stranke koje su se već toliko puta istom narodu narugale u lice.

Postoje ljudi koji tvrde da su deložacije pravno opravdana i normalna stvar. No, s druge strane se nameće činjenica da hrvatski pravni sustav ne funkcionira već dugi niz godina, da je zastario i korumpiran zajedno s velikom većinom institucija kojima upravljaju lobiji. Pravni sustav ostaje spor i kompleksan, baš kao i porezni, otežavajući birokraciju i rješavanje problema. Radi toga Hrvatska stvarnost nije politički konstruirana, a bez toga nema ni pravne konstrukcije, ni ekonomske, ni socijalne. Naprosto, mi smo u beskoncepcijskom stanju. Hrvatska stvarnost i hrvatski političari su pod utjecajem neoliberalne doktrine  (korporatističkog lobiranja) i o našoj stvarnosti odlučuju visokopozicionirani ljudi iz Europske unije, na čelu banaka i velikih korporacija. Zašto je to tako? Zato što takav sistem održava na vlasti istu političku buržoaziju već 20 godina (HDZSDP) koji su svojim kreditima i neotplativim dugom zadužili svako dijete u ovoj zemlji za 265 000 kuna u trenutku kad dođe na svijet. No, mediji u Hrvatskoj i dalje javnost drže potpuno ne informiranu po pitanju državnog duga, ovrha, deložacija ljudi, stvarima koje su jedne drugima zapravo uzrok.

Što vam to Kolinda i Josipović nisu rekli?
U Hrvatskoj danas živi oko 800 tisuća djece i mladih, dakle osoba mlađih od 18 godina, onog budućeg naraštaja koji će nositi teret vraćanja javnog duga i svako dijete već je sada zaduženo za 265 tisuća kuna. Svako to dijete morat će u budućnosti plaćati veće poreze i više svog novca davati državi, a manje ga trošiti na sebe, da bi se taj golemi javni dug mogao vratiti.

Veliki vanjski dug smanjuje gospodarski rast jer umjesto akumulacije privatnog kapitala dolazi do akumulacije državnog duga. U trenutku prodaje državnih obveznica (čime se država zadužuje) štednja stanovništva se premješta u državne obveznice umjesto da se ulaže u kuće, dionice ili obveznice tvrtki. Na taj način javni dug opet djeluje na smanjenje proizvodnje, plaća i radnih mjesta. U svakom slučaju, kad ministar financija (Slavko Linić - SDP) prodaje državne obveznice, to nije nekakva dosadna transakcija o kojoj u novinama čitaju samo ekonomski lumeni, već se to tiče svakog od nas, pa čak i djece, jer će se i njihovim novcem te obveznice jednog dana isplaćivati. No, tko je taj dug napravio?

Državni dug RH se počeo stvarati za vrijeme Domovinskog rata prilikom dizanju golemih kredita za kupovinu oružja za obranu od JNA koja je svoje oružje naslijedila iz deponije bivše države. Pri završetku rata, uslijedili su troškovi za saniranje ratnih šteta i funkcioniranje državnih sustava, dok je paralelno bila pod svojevrsnim sankcijama i kao takva nepoželjan partner međunarodnim financijerima. Tek s promjenom vlasti 2000. strani kapital postao je lako dostupan i vlada se počela ozbiljno zaduživati za velike infrastrukturne projekte poput gradnje autocesta. Političari su se tada igrali skrivača s javnim dugom koji je stvoren kroz proračun, ali ne i onim iz izvanproračunskih fondova, pa je novac uzimala iz proračuna Hrvatskih autocesta (HAC-a), Hrvatskih voda, itd. S vremenom je to postala uobičajena praksa, koju je do savršenstva razvio HDZ i Ivo Sanader.

Dakle, kronološki:

 • U prvih deset godina neovisnosti, odnosno do 1999. godine, za vrijeme mandata HDZ-ovih premijera javni je dug dosegnuo 47 milijardi kuna.
 • Od 2000. do 2003. godine, za mandata prvog SDP-ovog premijera Ivice Račana, javni je dug povećan za 34 milijarde kuna. Na kraju mandata Račanove Vlade javni je dug iznosio 81 milijardu kuna.
 • Od 2004. godine do 2011., Ivo Sander i Jadranka Kosor (HDZ) Hrvatsku su zadužili još 75 milijardi kuna, pa je kraj mandata Vlada Jadranke Kosor dočekala sa 156 milijardi kuna javnog duga.
 • Tijekom posljednje dvije godine, 2012. i 2013., Vladu vodi SDP-ov premijer Zoran Milanović, a u tom je razdoblju javni dug povećan za 57 milijardi kuna.Ukupno gledano, HDZ-ove vlade zadužile su Hrvatsku za 122 milijarde kuna (HDZ je vladao 17 godina), a SDP-ove za 91 milijardu kuna (SDP je vladao 6 godina). To bi nam reklo da bi SDP s dodatnim mandatima vladavine zadužio državu još toliko da se izjednače s HDZ-om, a to je ono što će se uistinu i dogoditi ako ljudi budu glasovali za SDP. Ako budu glasovali za HDZ, dug neće nikako opasti, nego će se samo nadodati na već postojeći dug za kojega je HDZ kriv (122 milijarde kuna). Ljudi još uvijek ne shvaćaju da druga svrha vladajućeg sistema HDZSDP ne postoji. Pitajte se samo, koliko je kandidata, ispred svojih stranaka, na svim dosadašnjim predsjedničkim izborima, računajući i na predsjedničke izbore koji su počeli u prosincu 2014., govorila o rješavanju duga kojega su njihove vlastite stranke prouzročile? Logika nam govori da je glasanje za bilo koju od ove dvije opcije, ništa drugo nego podržavanje politike zaduživanja istih građana (koji glasuju) i svakog djeteta koje se obvezuje na otplatu duga od 265 000 kn. Dakle, građani sami sebe zadužuju podržavanjem politike HDZSDP i najtužnija stvar jest da toga najlakše postaju svjesni tek kada im na vrata pokuca ovršitelj koji zapravo dolazi naplaćivati dug kojega je napravio ovaj truli politički sistem.  

Kako bi to bilo još jasnije: političari kroz državu koriste banke kao državne mjenjačnice. Na svaki kredit koji dižu, oni zadaju goleme kamate koje stvaraju neodplativi dug kojeg smo gore spominjali. Iste banke, koje su u privatnom vlasništvu stranih bankara i korporatista (uslijed privatizacije i raspodjele), dug koji država ima prema njima, naplaćuju građanima - putem ovrha! Dakle, to je sasvim suprotno od one pretpostavke da su deložirani ljudi sami krivi zbog dizanja kredita i rastrošnosti, zar ne? Primjerice, uzmimo da prosječni građanin danas ima (realnu) mizernu plaću od oko 2500 i 3500kn. U slučaju ne plaćanja jednog računa (za vodu, struju, plin, komunalije) u iznosu od (npr.) 200kn, njegov dug se povećava na 900kn, a zatim na 1100kn iz razloga jer su naplatne komunalije, voda, holdinga, struje velike firme koje imaju ugovore s odvjetnicima koji funkcioniraju kao ovršiteljska mafija. Svaki puta kada netko od građana ne plati svoj račun, odvjetnik šalje upozorenja i automatski pokreće tužbeni postupak s time da automatski naplaćuje svoje troškove koji se nadodaju na početnu cijenu neplaćenog računa. Sljedeće što se događa jest da osoba s 2500kn plaće više nije u mogućnosti platiti svoj račun zbog zateznih kamata. Ovakvih ljudi ima jako puno u ovoj državi (ne računajući i one koji su pod ovrhom zbog neisplativosti kredita).

Pitamo li se dali je ista situacija i u drugim zemljama Europske unije? Po pitanju kamata na ne plaćanje računa, te po pitanju potpisivanje ugovora na hipoteke s bankama, je u većini država slična situacija. Ali ono što nas čini podređenima, i na čemu smo pali ovaj ispit jest birokracija. Razvijene zemlje Europske unije nisu dozvolile sistem ovršiteljske mafije jer imaju sređenu birokraciju pa su stoga troškovi njihovih ovrha svedeni na minimum. Ako neka obitelj treba dobiti opomenu zbog ne plaćanja računa ili se pokreće tužbeni postupak, to se čini automatizmom putem par listova koji iziđu iz kompjutora - bez troškova privatnih odvjetnika i njihovih grandiozno skupih usluga.

Stoga, svima bi trebalo biti jasno da pomračeni umovi i veleizdajnici koji stoje ispred HDZSDP-a nemaju apsolutnu nikakvu ulogu u ovoj igri osim da narod održavaju u neznanju, da održavaju status quo, te dužničko građana. Jedni imaju lažne maske socijaldemokrata i liberala, dok se drugi krase lažnim domoljubljem i kršćanstvom upravljajući tako nižim strastima naroda kojemu su, uza sve ostalo, oduzeli pravo na besplatno obrazovanje, siguran dom i zaposlenje. Zaključak je da se politički programi Kolinde i Josipovića mogu rezimirati na: održavanje postojeće monetarne ovisnosti, nasuprot monetarnog suvereniteta.

Ljevica/desnica

Josipović i Kolinda su za vrijeme kampanje prvog kruga predsjedničkih izbora 2014. javno ismijavali program Živog zida govoreći da je nedorađen, neizvediv, neodrživ i neozbiljan, a o Sinčiću govorili da je politički amater. Ako je to uistinu tako, kako to da su, pri početku kampanje drugog kruga izbora tako naglo promijenili svoje mišljenje? Kolinda na sučeljavanje simbolički oblači boje Živog zida (žuto/crno) te govori o deložacijama i ovrhama. Trebam li napomenuti da je upravo njezina stranka i donijela zakon i provedbu deložacija nad građanima? Josipović, koji je do nedavno govorio protiv Sinčića, ismijavao Živi zid, sada na sve moguće načine verbalno koketira s njegovim biračkim tijelom. Njegovo licemjerje ide toliko daleko da je na svoj facebook profil zakačio slijedeću stvar:Josipović u dosadašnjih pet godina nije provjerio što se događa s deložiranim obiteljima, nije priskočio u pomoć, nije brinuo o narodu, već je njegova stranka odobravala nasilne deložacije obitelji diljem hrvatske.

Birači živog zida su za Kolindu i Josipovića postali predmeti mokrih snova i to iznenada, preko noći.


"Pravi put" gospodina Josipovića i Kolindina "Bolja Hrvatska" donijele su nam na početku godine 5 deložacija:

08.01. - Trnje
13.01. - Varaždin
15.01. - Dubrava
20.01. - Prečko
28.01. - Sveti Duh

Ako mislite da će netko od njih dvoje umjesto Živog zida spasiti te obitelji, dajte mu slobodno svoj glas. U protivnom, obavezno izađite na izbore i učinite listić ne važećim kako bi broj istih bio u znatno većem porastu nego u prošlom krugu, te kako bi time u javnosti bio veći odjek masovnog bojkota lažne predstavničke demokracije.

Rezultati ankete s bloga postavljene od 29.12.2014. - 11.1.2015.
Oni koji se  žele priključiti mailing listi za obavijesti o novim postovima, mogu to učini na mail; duh_vremena (et) yahoo (.) com.

duh-vremena @ 02:27 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 29, 2014
Mislim da nakon prvog kruga ovih izbora uopće nije potrebno govoriti o lažnim listićima i tisućama birača koji zapravo nisu živi, što najviše promovira Kujundžić kao najveći poraz prvog kruga. Situacija je jednostavna: Josipović i Kolinda iza sebe imaju dvije vodeće stranke u Hrvatskoj, SDP i HDZ koje su u koaliciji s drugim strankama. Ako ste obratili pažnju na glasački listić primijetit će te da se ispod Kolinde nalaze slijedeće stranke:

 • Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)
 • Hrvatska seljačka stranka (HSS)
 • Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP-AS)
 • Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku
 • Hrvatska demokršćanska stranka  (HDS)
 • Zagorska demokratska stranka (ZDS)
 • Hrvatska socijalno - liberalna stranka (HSLS)
Ispod Josipovića se nalaze:

 • Hrvatska narodna stranka (HNS)
 • Istarski demokratski sabor (IDS)
 • Hrvatska stranka umirovljenika (HSU)
 • Hrvatski labursiti - stranka rada (SR)
 • Narodna stranka - reformisti
 • Održivi razvoj Hrvatske (Orah)
 • Akcija hrvatskih umirovljenika (AHU)
 • Hrvatska demokratska seljačka stranka (HDSS)
 • Istarska stranka umirovljenika
 • Jadranska socijaldemokratska stranka Hrvatske
 • Međimurski demokratski savez (MDS)
 • Primorsko goranski savez (PGS)
 • Savez hrvatskih umirovljenika i seniora (SHUS)
 • Stranka umirovljenika (SU)
 • Stranka umirovljenika Hrvatske
 • Umirovljenička demokratska unija (UDU)
Ispod propalog Kujundžića:

 • Hrvatska zora - Stranka naroda (HZ)
 • Akcija za bolju Hrvatsku (ABH)
 • Autohtona - Hrvatska seljačka stranka (A - HSS)
 • Hrvatska stranka prava (HSP)
 • Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB)
 • Obiteljska stranka (OS)
 • Zavjet za Hrvatsku (ZZH)
Ispod Sinčića je samo stranka Živi zid.

Sistem glasovanja putem stranačke sprege

Dakle, kao što vidite, sve ove silne stranke koje su u koaliciji s kandidatom na izborima (kako bi se okoristile položajem pobjednika) imaju svoje članove i oni tvore, u najmanju ruku, 50% birača koji su glasovali (pod stranačkom spregom) za Josipovića i Kolindu.

S obzirom da su članovi gore navedenih stranaka pod HDZ-om i SDP-om, zacijelo ljudi bez vlastitog mišljenja (čim podržavaju HDZ kojemu se tuži kao zločinačkoj organizaciji ili SDP kao leglo nesposobnih, inertnih kvazi ljevičara) oni čine ono što njihov nadležni predsjednik stranke naredi (putem stranačke sprege). Ako ste kojim slučajem penzioner u umirovljeničkoj uniji, dobili ste naredbu da izađete na izbore i glasujete za Josipovića. Ako ste desničar iz HSP-a Ante Starčević, po nalogu iz stranke će te izaći na izbore i glasovati za Kolindu. Ako ste praktični vjernik glasat će te za Kujundžića i tako dalje. Dakle, to je svrha stranki - jednoumlje i poslušnost članova kroz spregu koji održavaju političke strukture, bile stranke lokalne ili regionalne.

To nas dovodi do zaključka da su i Kolinda i Josipović 50% svojih glasova dobili od strane svih tih silnih članova koji su glasovali putem stranačke sprege, a ostalih 50% glasova od strane ljudi koji nisu praktični članovi neke stranke. Po tom principu, Kujundžić je najlošije prošao, jer su za njega zacijelo glasovali isključivo samo članovi stranke koje stoje ispod njega (HZ, ABH, A-HSS, HSP, HDSSB, OS, ZZH). On se posebno dodatno dokazao kao licemjer kad je nedavno Kolindu nazivao lutkom na koncu, slugom onih koji su protiv Hrvatske i slično, a odmah nakon objave rezultata je neizravno sugerirao svojim biračima da glasaju za nju. Njegov rezultat je pokazao da se reciklažom dotrajalog konzervativizma ne može ništa. To je prividno višestranačje o kojemu sam pisao zadnji puta (link), koje se potvrđuje na svakom mogućem koraku ako obratite pažnju. Svi izbori su zapravo borbe sustava, a ne borbe stranaka kako se to uistinu promovira. SDP, HDZ i HZ je isti sustav koji pred sobom ima svoje predstavnike, kao prividne predsjednike koji nešto odlučuju, dok je stvarna svrha njihovog zajedničkog sustava ne raditi ništa, to jest, ciljano održavati status quo i održavati pljačku, privatizaciju i demoralizaciju društva od strane moćnih bankara koji potplaćuju iste stranke.To je ispit legitimnosti izbora na kojima isti svaki puta padaju zbog tog piramidalnog monopola i nadzora vodećih stranaka koje su na vlasti bile do sada, naspram manjih stranaka ispod sebe, i njihovih vazalnih predstavnika, koji potom govore svojim članovima za koga da glasuju vršeći spregu.

Sinčić je, kao jedini kandidat koji je otvoreno govorio protiv tih banki i takvog sustava, zapravo dobio najviše stvarnih glasova, više od Josipovića i Kolinde. Stvarnih u smislu da su za njega glasovali ljudi koji nisu dio stranačkog jednoumlja i koji nisu pod stranačkom spregom, jer Živi zid u sebi nema toliki broj članova tim više jer je do nedavno bio samo građanska inicijativa s volonterima koji su stajali u živom zidu, a praktički do prije koji tjedan se za Sinčića uopće nije znalo, što nije slučaj s njegovim protukandidatima.

Ono što slijedi u naredna dva tjedna, jest očajničko dodvoravanje i ulizivanje biračima Živog zida dok su na Sinčića do prije par dana gledali kao na balavca s nerealnim ciljevima. Sada, kad su posvjedočili da je dobar dio naroda, do kojeg ne mogu dospjeti uz pomoć sprege stranaka u koaliciji, pokušavaju na vrlo patetične, odvratne, načine pridobiti glasove kako bi se smjestili u fotelju na pantovčaku.

Većina hrvatskih građana čak niti ne zna da ne postoji suštinska razlika između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarević. Niti jedan niti drugi kandidat nemaju svrhu da vode jednu državu, to niti nije njihova uloga. Ne mogu i nisu u mogućnosti uopće suosjećati sa siromašnima, blokiranima, deložiranima, gladnima i studentima, prvenstveno jer dolaze iz bogate, buržuanske, povlaštene elite i takvi su jer moraju održavati status quo. Tko s imalo zdravog razuma može glasovati za gramzljivog Josipovića koji u zadnjih pet godina nije napravio apsolutno ništa? Koliko pute se Josipović ili bilo tko iz vladajućeg SDP-a obratio ljudima koji su deložirani ili se obratio Živom zidu i pružio pomoć? To, dakle, nije uloga predsjednika? Zacijelo nije, jer ono što predsjednik radi naočigled jest da daje besmislene izjave i okoliša svaki puta kad ga neki novinar pita o nekom gorućem pitanju, te cijelo vrijeme bude nonšalantan kao da je prije minutu ustao iz kreveta. Ljudi su glasovali za Josipovića? Jeste, glasovali su članovi jednoumlja stranaka ispod SDP-a pod spregom, dobar dio populacije među kojima su zadrti titoisti i fanatici bivše jugoslavije te onaj dio populacije kojoj odgovara status quo u državi. Za Kolindu su glasovali njezine ulizice pod nogama i ostatak desničarsko nastrojene populacije, HDZ-ovci kojih se namnožio popriličan broj unazad 20 godina, te primitivci koji su glasovali za nju samo zato jer je žena - iznenadili bi ste koliko ima takvih ljudi.

Odaberemo li Kolindu, nekadašnju tajnicu NATO-a, samo ćemo naslijediti probleme ove militarističke organizacije koja pod paskom mira prekrojava svijet onako kako to odgovara svjetskim moćnicima. S Kolindom u paketu dolazi i buljooki licemjer Karamarko, za kojeg ljudi očito zaboravljaju 2011. kada je slao policiju na aktiviste, njegove represije, uhićenja i pritvaranja. Ljudi lako zaboravljaju, a takva senilnost će im se obit o glavu kad na vrata pokuca policijska država koju ovaj gramzljivac zapravo zagovara, a sada se  i sam dodvorava Sinčiću govoreći da je 'simpatično iznenađenje'. Niti Kolinda, niti Josipović nemaju veze s demokracijom ma koliko god puta tu rječ izgovarali u svojim misijama prikupljanja potpisa.

Stoga, sabotirajte izbore čineći listić nevažećim!

Nakon svega, bitno je napomenuti kako je rezultat Živog zida pozitivan i daje nadu da u ovoj državi postoje ljudi koji žele promjenu ili tranziciju u održiviji sustav.

Rezultati ankete postavljene od 25.12. do 29.12.:Za one koji žele više:


Oni koji se  žele priključiti mailing listi za obavijesti o novim postovima, mogu to učini na mail; duh_vremena (et) yahoo (.) com.

duh-vremena @ 18:57 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
OPIS BLOGA

 • Tekstovi na ovom bogu obrađuju teme o društvu, ljudskim pravima, politici, alternativnim društvenim uređenjima, religiji, aktivizmu, metafizici, duhovnosti i zdravlju kako bi iste bile čitko prezentirane svim ljudima koji imaju interes doznati nešto novo i koji teže ka tome da učine neku promjenu u društvu. Prioritet jest i da ljudi i pišu o svojim stajalištima i pogledima na moja razmišljanja kako bi ih razmjenjivali i učili jedno od drugih. (SVE OBJAVLJENO SLOBODNO JE ZA KOPIRANJE, DIJELJENJE I PRIKAZIVANJE U BILO KOJE SVRHE-osim postova koji su sastavljeni uz pomoć tekstova drugih izvora i drugih kolumnista, što je naznačeno u dodatcima takvih postova)
ZAŠTO DUH VREMENA?

 • Ime Duh Vremena označava općenito prevladavajuća intelektualna uvjerenja, ideje, mišljenja i poglede na život tijekom određene epohe koje određuju sociološku, kulturološku i vjersku klimu, te načela ponašanja i etiku određenog vremenskog razdoblja. Ovo nije Zeitgeist fan site, iako je taj film potaknuo mnoge na razmišljanje, pa tako i mene. No, Zeitgeist pokret je mnogo toga izostavio i na ovoj stranici želim ukazati na to da je potrebno ići dalje od početnog shvaćanja stvarnosti, kao što to prezentira film, te da je potrebno istraživati informacije i biti otvoren za nove spoznaje i alternativne načine života.
kontakt
 • duh_vremena (et) yahoo (.) com
  Ukoliko netko želi kontaktirati, ili ako želi primati´mail obavjest´o tome kad se objavi novi post.
Brojač posjeta
419785
Index.hr
Nema zapisa.