ljudska prava,alternativne vijesti,aktivizam,
znanje je moć

Blog
ponedjeljak, studeni 16, 2015
Jeste li čuli za dvostruki bombaški napad u Bejrutu koji se dogodio dan prije 'terorističkog' napada u Parizu? 'Islamska država' preuzela je odgovornost za taj napad koji se dogodio u četvrtak i u kojem je poginulo 43 ljudi, a više od 200 ranjeno. Libanonska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanonu u posljednjih nekoliko godina. Međutim, korporatistički mass-mediji diljem svijeta nisu ni približno pažnje dali ovom masakru, kao onom u Parizu koji se dogodio dan kasnije. Upravo iz razloga što nitko nema pravo oduzeti nikome pravo na život, jednako je bitno naglasiti da se ne smije činiti razliku među životima, posebno ako govorimo o nedužnim civilima (majke, žene, djeca u Bejrutu, Afganistanu, Libiji ili majke, žene i djeca u Parizu). No, svi smo naučeni na 'normalnost' toga da upravo mediji imaju za pravo odlučivati o tome čiji život vrijedi više i čija je smrt vrijedna žaljenja i molitve, a čija nije. To se zove 'demokratski elitizam' u kojemu jedan život osobe s zapada vrijedi više nego 50 života u nekoj siromašnoj, ekonomski razorenoj, zemlji. To je također velika tragedija, čak i ako na stranu stavimo aspekt rasizma koji je danas itekako prisutan.


Ratovi se ne događaju sami od sebe, pukom slučajnošću, iako se mnogi trude opravdati ga (sebi) na taj način. Rat je samo nužda za opstojnost kapitalizma koji počiva na sukobu, uništenju i nejednakosti.  Narodi ne vode ratove, vode ih političari, promatrajući njihov tijek s sigurne udaljenosti. Rat donosi prosperitet i blagostanje samo ratnim profiterima i političarima, ali ne i narodima. Za večinu, rat znači samo još više bjede.Kontrola ljudskim emocijama putem mass-medija

Na televiziji vidimo histeriju i strah vezanu za događaje u Parizu, te hipnotičko ponavljanje udarnih riječi: strah - teror - prijetnja - rat - terorizam - strah - teror - prijetnja - rat - terorizam... 'Ovo je objava rata' ponavljaju televizijski spikeri Obaminu izjavu. No, ako je tek ovaj napad u Parizu doveo do toga da zapad i EU objavljuju rat 'Islamskoj državi' (čitaj: izliku za vojnom intervencijom na Siriju), što je to što se događalo do sada, ako to nije rat? Obama, vlada SAD-a i svi njihovi suradnici su zasigurno htjeli reći: 'Ovo je razlog da nastavimo svoj rat!'

Iz toga što su mediji potpuno izignorirali napad u Bejrutu je jasno: kad NATO i SAD u svojim vojnim intervencijama 'dostave demokracije' masovno bombardiraju naselja, bolnice, škole i vrtiće i pri tome ubijaju civile muslimanskog stanovništva, to je borba za demokraciju, slobodu, oni su samo kolateralna šteta. No, kad se dogode bombaški napadi na europskom tlu, makar oni pogodovali istim silama kojima pogoduje rat u Siriji, tada se ne okrivljuje vlastita država zbog pružanja direktne pomoći terorističkim organizacijama koje bacaju bombe u Siriji, vlastitu vladu, ili dobrohotni SAD, već su za to krivi, ponovno muslimani. Kada je Brevik pobio one nevine ljude u Norveškoj, onda se pričalo o masovnom ubojici i psihički nestabilnoj osobi, a ne o teroristu. Nitko nije napadao njegovu vjeru, jer nije musliman. Ako kršćanin ubije nekog, onda je ubojica ili borac za slobodu, a ako musliman ubije nekog onda je terorist.  A što je s SAD-om i njegovim suradnicima koji desetljećima uništavaju nekoć stabilne zemlje s ciljem da ih razjedine i ekonomski dovedu do ruba propasti?Obama je dan nakon napada u Parizu izjavio "Ovo je napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo, ovo je napad na civilizirani svijet". U srpnju prošle godine, više od stotinu Egipćana poginulo je u terorističkim napadima. Prošlog mjeseca stotine ih je poginulo u bombaškom napadu u Ankari. Zatim Beirut, a sada Pariz. Predsjednik Obama nije dao nikakvu službenu izjavu kao odgovor na napad u Beirutu. Svakako, Beirut se ne računa pod 'civilizirani svijet', pa stoga nije bilo vrijedan spomena, baš kao ni Libija, Afganistan ili Irak. Ali po pitanju interesa za naftom i jačanje vojno-industrijskog kartela, civili, žene i djeca u ovim 'ne-civiliziranim svjetovima' su poželjna kolateralna žrtva. Ovaj rat se vodi linijom rasizma koji se širi i reklamira putem medija poput svjetlucavih reklama na billboardu.

Tragedija u Parizu je, nažalost, zapravo stara škola vlade SAD-a koju je svakako pohađala i politička elita Francuske kao zemlje koja je oduvijek vjerni podržavatelj zapadnog neo-kolonijalizma. Tako da možemo očekivati da će Francuski predsjednik pozvati svoje stanovnike na zajedništvo i na zajedničku borbu protiv muslimanskih ekstremista, što je upravo ono što su SAD i Izrael htjeli od početka.
Mediji slave namjerno otvaranje Pandorine kutije, a vojna industrija je u ekstazi od sreće i oduševljenja jer se rat nastavlja! Zgrade diljem svijeta sjaje u bojama francuske zastave. No, zašto niti jedna zgrada ne svijetli u bojama iračke zastave, afganistanske zastave, libijske ili sirijske zastave?

'Mi zapravo živimo u civilizaciji nojeva koji glave trpaju u pijesak. Non stop, pogotovo kroz medije, postoje spinovi s kolektivnim sedativima, a ovo sad što su svi kao šokirani je isto ono što se dogodilo kada su bili šokirani financijskom svjetskom krizom. Isto je i kao što su šokirani bili kada se nedavno otkrilo da je korporacija Volkswagen prevarila sustav, iako je jasno da se takve prevare događaju na svakodnevnoj bazi. Šokirani će sigurno biti i kada se odvali pola nekog ledenjaka i slično. Mi zapravo nismo civilizacija koja je sposobna djelovati unaprijed, koja je sposobna suočiti se sa svojom putanjom, mi smo u stanju stalnog iščuđavanja, što je isto kao da bolesnik koji čini sve da se razboli ostane šokiran činjenicom da u jednom trenutku zaista postane bolestan.' -Dražen Šimleša

Sumnjivo nepredvidivi bombaški napad

Parižani se savijaju od straha nad svojim životima, potpuno nesvjesni toga da je politika njihove vlade pogodovala situaciji u kojoj se sada nalaze. I to ne samo zato što Francuska vojska unazad četiri godine aktivno sprovodi operacije u Libiji, Egiptu, Siriji i Iraku, već u smislu da je upitna i sama nepredvidivost serije terorističkih napada u Parizu.

Interesantno je da su se za dva tjedna u Parizu trebali naći najviši predstavnici 196 zemalja svijeta i donijeti odluke koje bi trebale ublažiti klimatske promjene.  Iako to nijedan medij nije uočio, teroristički napad u Parizu se dogodio kada su već u tijeku bile pojačane mjere sigurnosti upravo zbog očekivanog dolaska gomile najutjecajnijih ljudi svijeta. Uvođenje graničnih kontrola je već krenulo i trebalo biti na snazi do 13. prosinca. Ministar unutarnjih poslova je izjavio kako se pripremaju i za moguće terorističke napade. Također, uočljiva pojava u Francuskoj su vojnici koji hodaju željezničkim kolodvorima i drugim javnim mjestima s kalašnjikovima na ramenima. Unatoč svemu tome, teroristički napad se dogodio u Parizu (??).Ova situacija je potpuno jasnija uz činjenicu da teroristi imaju više veze s političkim strukturama Europske unije i SAD-a nego sa samim Islamom, što imam potrebu ponavljati iz posta u post kao nekakvu mantru. Za očekivati je da u gradu poput Pariza, koji spada među najviše nadzirane gradove s najviše kamera, s policijom koja naoružana do zubiju hoda u sred dana, bombaši upravo mogu nesmetano proći rute kroz granice, aerodrome, gradski prijevoz s oružjem u rukama. Ako uzmemo u obzir porijeklo terorizma, te da je ono produkt zapadne politike, ono danas služi isključivo kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva velikih svjetskih sila i moćnih državnih vladi.

Napadi koji su se dogodili u Parizu bez sumnje se uklapaju u širu sliku onoga što nam je poznato od prije. Taj napad ima svoju svrhu nametanja mišljenja, kontrole nad odlukama i stavovima javnog mnijenja, izgovor za nastavak vojnih intervencija u Siriji (nastavak rata) te kao izgovor za islamofobiju (rasizam).

Francuska u službi zapadnjačkih ratova

U toj mega-promidžbi sudjeluju svi domaći mediji, s svojim poltronima, poput Vlade Azinovića, stručnjaka za terorizam koji uredno daje svoje analize u dnevniku na novoj TV. Gospodin Azinović, kojega su sami Amerikanci obrazovali, u svojim 'dubokim analizama' tvrdi da se teroristički napad na Pariz dogodio samo zato jer sigurnosne službe nisu bile u tom trenutku pripravne. Samo malo, dakle, jedan stručnjak, tvrdi da je to razlog zašto se napad dogodio baš u Parizu?


Francuska je jedna od zemalja u Europskoj uniji koja je najviše sudjelovala u kolonijalističkim ratovima kroz povijest, ili pogodovala zapadnjačkim ratovima za resurse. Francuska je u Alžiru 60tih godina prošlog stoljeća naselila oko milijun svojih građana. Prilikom osamostaljenja Alžira, u ratu koji je bjesnio, a počeo 1954. godine, Francuzi su ubili oko 200 000 alžirskih vojnika i oko 900 000 civila (muslimana). Rat završio 1962, Alžir se osamostalio. U tom ratu proslavila se poznata francuska „Legija stranaca“. Alžir je doživio još jedan rat, 11-godišnji, koji je trajao do 2002 godine.

Zatim, 2011. godine Libija dobiva priznanje od UN-a zbog poštivanja ljudskih prava, no iste te godine SAD i Francuska ulaze u rat kojim svrgavaju Gadafija. Treba li napomenuti da u tom trenutku Libija istovremeno među 10 najbogatijih država po nafti i plinu. Francuska je za uzvrat dobila 35% proizvodnje libijske nafte. U 9. mjesecu 2015. godine, Francuska je prodala Egiptu 2 ratna broda u vrijednosti 1 milijarde eura. Na današnji dan, francuske kompanije su duboko ukorijenjene u egipatsko gospodarstvo. Također, od samog početka, Francuska je najaktivnija država u svrgavanju sirijskog predsjednika Bašar Al-Asada. Povod za rat nije bogatstvo Sirije u nafti i plinu koliko potreba za transport nafte iz Katara i Saudijske Arabije kroz istu. Ne treba govoriti da su od početka čvrsti saveznici SAD-a u svim akcijama, pa i u onim poslijeratnim kad se dijeli naftni plijen. Razlog napada na Irak za naivne mase je bio njihovo posjedovanje nuklearnog oružja, a na kraju je i sam vojni vrh SAD-a priznao da je to bila laž i da nikakva nuklearna prijetnja u Iraku nije postojala. Francuska koja se sad kao zgraža i kreće u borbu protiv terorizma je cijelo vrijeme podupirala terorizam i aktivno sudjelovala u terorizmu.

Sve ovo pišem, ne kako bi davali razloge bombaškim napadima od strane terorista za osvetom, već zato što polazimo od stajališta da političke strukture SAD-a i Francuske  surađuju u ovom prljavom ratu, te da je 'strah od terorizma' i islamofobija koja jača u Francuskoj receptura koju vlada SAD-a također sprovodi nad svojim građanima već skoro 15 godina. Ovo što smo vidjeli na TV-u uslijed napada u Parizu je ekstremistička vojna kampanja za regrutaciju vojske i nove bombaške napade na narode u Siriji, a ne za borbu protiv ISIL-a koji i sam predstavlja zapadnjačke kopnene snage.

Tko vam je stavio francusku zastavu na profil? Vi ili mediji?

Prava tragedija nije samo događaj u Parizu, već reakcija svijeta na dezinformacijama koje se plasiraju putem mass-medija. Interesantno je da čak ni Facebook, koji je nakon terorističkih napada u Parizu ekspresno aktivirao svoju značajku "safety check", isto nije učinio dan ranije. Facebook je ovu aplikaciju prvi put predstavio javnosti prošlog listopada, a njena je svrha upozoriti članove i prijatelje obitelji jesmo li dobro u slučaju prirodne katastrofe. Aplikacija je razvijena još 2011. kad su Japan pogodile tri katastrofe za redom: potres, tsunami i eksplozija nuklearne elektrane Fukushima. Ova famozna aplikacija omogućuje da ljudi automatski dobivaju potvrdu da su njihovi prijatelji, ako se nađu u blizini terorističkog napada, na sigurnom. No, iz nekog razloga ona je aktivirana tek dan nakon napada (?). Libanonci koji se još uvijek oporavljaju od šoka zbog razornog napada na Bejrut diljem društvenih mreža iskazali su solidarnost s Francuzima zbog napada, no upitali su i Facebook, ne zaslužuju li oni istu aplikaciju nakon terorističkog napada na Bejrut.

Sada se na facebooku širi novi trend stavljanja Francuske zastave na profil. No, stavljaju li ju ljudi jer imaju potrebu reagirati na nasilje i nepravdu, ili zato što su mediji to prikazali poželjnom reakcijom na trenutna zbivanja? U slučaju da se radi o moralnoj potrebi, zdravorazumski je zaključiti da bi u tom slučaju profili bili pre natrpani iračkim, libijskim, sirijskim, afganistanskim i drugih zastava, jer bi svaki put reagirali na nepravdu, a ne samo onda kad vam mediji to sugeriraju. Jasno je da će mnogi reći kako je logično da se mi, narodi Europe, poistovječujemo s drugim narodima Europe jer su nam po svemu 'bliži'. No, opravdava li to potpunu medijsku ignoranciju drugih 'terorističkih' napada koji se događaju u ratom pogođenim zemljama?

Mediji vrlo aktivno sugeriraju krivnju izbjegličkog vala za terorističkim napadima u Parizu konstantno objavljujući novitete na polju pronalaženja terorista koji imaju neposredne veze s priljevom izbjeglica. Naravno, sve je učinjeno smisleno, kako bi se aktivirali uplašeni fašisti, i požurili bez ikakvog dokaza krivnju prebaciti na izbjeglice, ljude koji upravo bježe od ovakvog kaosa koji je svijet zavio u crno. Iznimka nisu ni domaći ksenofobi i uplašeni fašisti. Još jedna medijska farsa je odigrana na štetu nevinih žrtava.Na kraju svega, Francuski predsjednik će sada sigurno pozvati svoje stanovnike na zajedništvo i na zajedničku borbu protiv muslimanskih ekstremista, što je upravo ono što su SAD i Izrael htjeli od početka. Rusija će se okoristiti situacijom da dođe do svojeg komada kolača, a Obama će zajedno s svojom administracijom grupno orgazmirati od veselja jer će se biznis u privatnom vojno-industrijskom kartelu utrostručiti. Cilj je od početka napad na zemlje bogate naftom, zemlje koje se ne pokoravaju njihovoj samovolji. Ta činjenica, ispuštena u medijima, ujedno i osnovni, tragični razlog bombaškog napada u Parizu. Umjesto da se opiremo toj činjenici ili da bezuvjetno vjerujemo mass-medijima proglašavajući sve ostalo zavjerama, bilo bi bolje pogledati u same sebe i zaključiti da smo naivan i poslušan narod koji svojom ignorancijom hrani ovog kapitalističkog monstruma. Kritičko promišljanje svakog rata, te direktno zagovaranje mira je jedini način borbe protiv nastavka ratnih sukoba i još nevinih žrtava. Niti jedan sistem kroz povijest, niti jedan imperij, nije opstajao sam od sebe. Za to je oduvjek bio potreban narod koji je takav sistem nosio na svojim leđima. Problem je potrebno rješavati tamo gdje je i nastao.


Vezane (prethodne) teme:

 • ISIL- plaćenička kopnena vojska zapadnog saveza (link)
 • Razumjevanje terorizma i izbjegličke krize u Hrvatskoj (link)
preporuke i linkovi:


Ukoliko želite primati´mail obavjest´o tome kad se objavi novi post, kontaktirajte me mailom na duh_vremena (et) yahoo (.) com

duh-vremena @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, studeni 3, 2015

Parlamentarizam, iliti sistem parlamentarne demokracije, vjerno odražava sve što ne valja s ovim sustavom, krećući od toga da u takvom uređenju manjina donosi odluke za većinu koja je nesposobna snositi odgovornost za sebe.
Bojkot izbora ne znači poticanje pasivnosti i ostajanje u svojim domovima dok nam elita odlučuje za nas. Bojkot izbora znači okrenuti leđa strankama i preuzeti odgovornost za vlastite živote. To podrazumjeva solidariziranje sa ljudima u nevolji, pružanje ruke kolegama na radnom mjestu, susjedu, te svima u lokalnoj zajednici. Te aktiviranje u lokalnoj zajednici putem direktnih akcija i izlazak na ulice svakiu puta kada je to potrebno.  To je ono što vlastodršci od vas ne žele ni pod koju cijenu.
Mass mediji takav parlamentarizam na silu prodaju pod zdravi razum i logiku, te mnogi 'misle' kako ljudi koji nisu glasovali nemaju pravo kasnije prigovarati. No, istina je suprotna: ljudi koji glasaju predaju svoj legitimitet strankama i njihovom formalnom ili neformalnom vodstvu, dok ljudi koji odbijaju sudjelovati u parlamentarnom cirkusu, imaju svako pravo prigovarati na sve odluke političara u službi tajkuna i općenito krupnog kapitala.Parlamentarizam kao dogma

Parlamentarizam je dogma koju se ne propitkuje. U njegovoj hijerarhiji je izvršno vijeće pri samom vrhu, koje ovisi o direktnoj ili indirektnoj podršci parlamenta, kojeg određuje narod' u vrijeme parlamentarnih izbora. Unatoč tome što sam sistem parlamentarizma ima nesrazmjerno više negativnosti, zahvaljujući isključivo medijima, u javnom mnijenju vlada proturječna vjera u ovaj sistem glasovanja. to se događa iz prostog razloga: zemlje koje grcaju u korupciji, poput Hrvatske, imaju problem s jednostranačkim, partijskim sustavima vlada koje se konstantno mijenjaju, ali sama vlast ostaje ista. takva vlast kontrolira institucije i medija jer se s njezinom prividnom smjenom, također smjenjuje i vlast u istim institucijama i medijskim kućama. iz tog svaki novi izbori samo prividno nude drugačija rješenja, ali to uspijevaju jer putem medija stvaraju dogmu da su izbori pravedni i da narod uistinu ne odlučuje, što je u praksi potpuna laž.

Drugim rječima, narod vjeruje medijima i nužnosti izbora, dokle god narod glasa (vjeruje u parlamentarizam), promjene nisu moguće. Jer, sistem parlamentarizma nije osmišljen kako bi društvo bilo progresivno, već kako bi se održavao status quo s istim lobijima na vrhu.
Bespogovorno podržavanje lažne (parlamentarne) demokracije je istovremeno podržavanje i oblika nasilja. kako svi znamo, nasilje nije uvjetovano da bude isključivo fizičko ili psihičko. Ono može biti uvjetovano represijom, te poticanjem siromaštva i bijede od strane autoriteta prema narodu. Ako narod cijelo vrijeme trpi neplaćene prekovremene, loše radne uvjete, sniženi životni standard, otkaze, kršenje ljudskih i radničkih prava, i potom svake 3-4 godina odlazi na lokalne, predsjedničke ili parlamentarne izbore, znači da narod podržava nasilje nad samim sobom. koliko god to radikalno zvučalo, činjenica da narod bespogovorno podržava zastarjeli sistem koji ih košta kvalitete života, je zapravo jedino ono što je radikalno. živimo radikalno, i glasanjem pristajemo na radikalan način života.

Što su to političke stranke?
Političke stranke su organizacije stvorene kako bi očuvale partikularne interese svojih članova – političara koji ih vode, a ne kako bi radili za interes naroda. Sistemi predizbornih kampanja su ispunjeni lažnim dodvoravanjima, pukim obećanjima, te nizom smicalica koje si kandidati međusobno podvaljuju. Koristit će se svim trenutnim zbivanjima (danas to čine s izbjegličkim valom u Europi) koristeći ljudsku patnju na najgori perverzni način kako bi sakupljali svoje prljave političke bodove. Narod to i dalje uzima za ozbiljno i odgovorno odlazi na biračka mjesta trudeći se dati glas za 'pravoga'. No, takav, u ovoj priči ne postoji. Suočimo se s tom činjenicom. Ne postoji HDZ, SDP, HDSSB, ZŽ, HSS, već postoji samo zastarjeli sistem parlamentarne demokracije.
Što je to država?

Ovo sam već toliko puta ponovio na ovom blogu, a isto se može pročitati i u mnogim drugim izvorima... no čini se kao da je nikada dosta ponavljanja...
Država je instrument koji služi za obranu privatnog vlasništva i privilegije bogatih i vladajućih. Dakle, ´zaštita privatnog vlasništva´je osnovni cilj, a tek nakon toga dolazi «zaštita osoba» jer je većina institucija i državnih zakona upućena zaštiti vlasništva. Ona je doslovno u privatnom vlasništvu bogate klase a ne naroda. Iste bogataške klase koje upravljaju državama stoljećima, daju lažno uvjerenje ljudima da sami biraju svoje predsjednike i vladu putem izbora. Njezin ideološki predznak (socijalna, socijalistička, demokratska, pravna) ne čini nikakvu razliku za radnika. Svaki puta kada su se radnici borili za svoja prava došli su u sukobe s državom koja je s policijom, zakonima, zatvorima i sudovima nastojala ugušiti ih. Što vam to govori o državi?

Država opstaje održavajući monopol nasilja nad određenim teritorijalnim područjem, nasiljem koje ima profesionalnu, institucionalnu prirodu, putem hijerarhije (koja je također u njezinoj prirodi), putem birokratskih aparata, te centralizacijom moći. Sve je to u rukama nekolicine. Nasilje sprovodi nad civilima kada je potrebno zaštiti interese bogatih političkih elita kao što to vidimo diljem građanskih prosvjedima za rušenjem vlasti diljem svijeta.

Koja je alternativa?

Ljudi iz radničke klase, zaposleni, nezaposleni, studenti, školarci i umirovljenici, najčešće ne djeluju jer nisu svjesni svoje snage – zato su naizgled primorani da biraju druge koji će se baviti razmišljanjem i djelovanjem umjesto njih. Nema jednostavnije istine od toga da će nam biti kako si sami napravimo te da stoga imamo vlast kakvu i zaslužujemo – državni vrh koji se povlači po zatvorima i koji je trenutno pod istragama zbog ratnog profiterstva i korupcije.

Shvaćate li da su nas političari i razni tajkuni doveli u takvu očajnu situaciju jer stojimo sa strane i gledamo, a onda svake četiri godine prepuštamo istim tajkunima i dokazanim kriminalcima da nam kroje sudbinu. Ako svodimo svoju političku aktivnost na ubacivanje papirića u kutije – jedino što postižemo je potvrda situacije u kojoj priznajemo da smo nesposobni samostalno voditi svoje živote.

Alternativa za parlamentarnu demokraciju jest 1.) direktna demokracija.  

Direktna demokracija je oblik otvorene i istinski demokratske institucije u kojoj je potpuno nemoguće očuvati privatne interese i imati hijerarhiju. Ostvaruje se putem radničkih vijeća i plenumima na radnim mjestima, odnosno održavanjem otvorenih skupština u mjestima življenja. Direktna demokracija, odnosno mogućnost da ljudi sami donose izravne odluke umjesto da se pasivno prepuštaju samovolji "demokratski" izabranih političara pod utjecajem kapitala, je pravo rješenje za pravedniji i bolji sustav koji traže ljudi širom svijeta.
Sama tranzicija ka direktnoj demokraciji se ne može postizati glasanjem na izborima za političke stranke (pasivnost) već bojkotiranjem izbora i izlaskom na ulice (aktivacija). Sve političare i političke stranke treba omalovažavati i u svojoj svakodnevici izražavati građanski neposluh, umjesto da imamo pognutu glavu i glasamo za vladavinu manjine nad većinom.

Alternativa parlamentarnoj demokraciji jest i 2.) samoodgovornost i aktiviranje.

Suprotno od odricanja vlastite odgovornosti za vlastiti život (i pri tome ugrožavanje tuđih života) jest aktiviranje u društvenoj zajednici i aktivno sudjelovanje i direktnim akcijama. Što bi se dogodilo kada bi se pasivnost i inercija većine ljudi danas zamjenila s aktivnošću i odgovornošću, gdje bi svatko pridonosio svojoj zajednici, te istovremeno sabotirao ovu vlast na svaki mogući način? To je zasigurno scenarij kojega sadašnji političari ne žele. Iz tog razloga i sami mediji treniraju javno mnijenje u smjeru nužnosti parlamentarizma, prilikom čega se alternativno društveno uređenje, poput Anarhije, koja negira pasivnost, hijerarhiju i državu, nazivaju kaosom. Dok je taj 'kaos' u stvarnosti poželjan životni sklad koji jedini čovječanstvu može pružiti svijet samoodrživosti, sklada, mira i jednakosti.


Albert Einstein je izjavio je da će za uništavanje društva biti odgovorni, ne razni zlikovci i kriminalci, već dobri i pošteni ljudi koji stoje sa strane i to samo promatraju.

Nemamo više vremena govoriti: '...to je sve utopija, ljudi su daleko od takve svijesti koja će promijeniti cijelo društvo...'. Sada je svatko obavezan to učiniti i na temelju svojeg vlastitog primjera pokazati drugima. Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.

Stoga, 8.11. budi neposlušan nakaradnoj političkoj farsi i učini glasački listić NEVAŽEĆIM križajući ga.


Ukoliko želite primati obavjesti svaki puta kada objevim novi post, obratite mi se na mail: duh_vremena (et) yahoo (.) com

duh-vremena @ 01:38 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 28, 2015

Stvorila se panika u javnosti oko Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i koja je objavila da su prerađevine crvenog mesa, kao što su hrenovke, salame i šunka, a i crveno meso, kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, osobito rak debelog crijeva. Narod se zaprepastio: pa što ćemo sada jesti? Seljaci po Slavoniji izbezumljeni i prestravljeni: pa što će biti sa Slavonijom? Da nije mesa, ne bi bilo ni nas Slavonaca… svi ćemo nestati!

Jadni prestrašeni narod, što će bez mesa… kakav bi to bio svijet u kojem bi se meso možda čak i zabranilo? Jer, ako se ono stavlja u isti koš sa štetnosti cigara, a svima nam je poznato da su cigarete prije 30 tak godina bile sasvim normalna stvar, sigurno će se početi braniti i meso!

Štetnost pušenja = štetnost konzumiranja mesaPušenje cigareta predstavljalo je statusni simbol, a komponenta štetnosti je bila potpuno nepoznata. Jačanje tehnologije je s vremenom omogućilo otkrivanje razno raznih boleština vezanih za pušenje, i kada su stvari počele izlaziti na svjetlo dana, svi su se zajapurili jer su postali svjesni da će se kad tad morati odreći svojih luksuznih poroka i ovisnosti. Kako će pak sada pafkati cigarete u društvu, kako je uopće moguće socijalizirati se s drugim ljudima bez cigarete, kako će uživati svoje statusne simbole bez cigarete u ruci? I evo nas ovdje, 30 godina kasnije, cigarete su još uvijek legalne, ali konzumiranje istih svuda, više nije legalno. Pušenje više nije napredni statusni simbol, već postaje sramota. Pušaći se moraju odvajati u za pušenje strogo određena mjesta. Na pakiranjima cigareta se naglašava njihova štetnost i opasnost po život, pa samo oni najovisniji i najzadrtiji i dalje bespotrebno uvlače vrući duhanski dim u svoja pluća svaki dan.

S mesom je slična situacija. Otkrivanje njegove štetnosti je samo otkrivanje tople vode. Stvar je u tome što javno mnijenje pridodaje pažnju istraživanju samo ako je ono licencirano od strane službenih svjetskih organizacija poput IARC-a i WHO-a. mnoga istraživanja već dugi niz godina upozoravaju na štetnost konzumiranja mesa i ostalih namirnica životinjskog podrijetla.

Upozorenje WHO-a, vodećeg svjetskog autoriteta za zdravlje, izazvalo je polemike te znatnu količinu negiranja i relativiziranja. Za razliku od svjetskih stručnjaka, u našim medijima oglasili su se zdravstveni stručnjaci koji odmahuju rukom na ovu vijest. Navode da možemo i dalje nastaviti jesti meso jer to su ionako samo preporuke WHO-a, koje nas najprije malo šokiraju, a potom nastavimo živjeti onako kako smo dosad živjeli, i hraniti se jednako nezdravo kao i do sada.

Umjesto relativiziranja i umanjivanja važnosti tih preporuka, hrvatski zdravstveni stručnjaci trebali bi pokazati odgovornost prema zdravlju građana i ne propustiti priliku da ovim povodom educiraju građane te da istaknu važnost povećanja unosa voća i povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki u prehranu. Iako se redovito ističe da su Hrvati predebeli, da se hrane nezdravo i da se premalo kreću, da djeca ne jedu dovoljno porcija voća i povrća dnevno, svejedno se ovakvo važno upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije ne koristi kao prilika za poboljšanje navika nego stručnjaci svojim inertnim izjavama ohrabruju građane da ne moraju mijenjati svoje prehrambene i životne navike.

Dogmatičnost jedenja mesa

Baš kao i cigarete, meso predstavlja statusni simbol. Kroz povijest je to bilo vrlo izraženo jer je meso životinja konzumirala aristokracija, dok je ostatak naroda najčešće bio gladan (u nemogućnosti da uzgajaju čak i vlastito povrće). Danas, u 21. stoljeću svjetske korporacije su preuzele kontrolu nad masovnim uzgojem životinja unutar industrijskih postrojenja, kako bi se zadovoljile potrebe potrošačkog društva koje nema osjećaj za etiku, zdravlje i zagađenje okoliša. Propagandama mesnih lobija putem institucija obrazovnog sistema (vrtića i škola) djecu pretvaraju u potrošače i žderače junk mesne hrane, uz svekoliku podršku roditelja. Tako danas većina vrtića i školi u svoje menije pod obavezno uvrštava junk hranu (paštete, kobasice i salame) ozbiljno ugrožavajući zdravlje najmlađih.
Konzumacija mesa se povezuje s tradicijom i kulturom do te mjere da se ‘iznenadno’ propitkivanje mesne ishrane ujedno smatra i napadom na samu tradiciju koja se bazira na ritualima klanja i sakaćenja životinja u vrijeme blagdana i raznih praznika. U primitivnim sredinama, i dan danas, meso predstavlja i simbol muškosti, te pravim muškarcima meso mrtvih životinja mora dominirati većinski u njihovoj prehrani.

Jedenje mesa danas predstavlja dogmu, jer javnost nema namjeru propitkivati njegovu vrijednost i potrebitost, koje u suštini nema. U odnosu na situaciju koja je vladala u povijest, danas je meso i više nego dostupno nižim društvenim slojevima, nego je to bilo prije. Potpuno odsustvo edukacije u obrazovnom sistemu, te informiranosti putem medija, ljudi ne znaju gotovo ništa o vrijednostima hrane koju unose u tijelo, a oduzimanje mesa se smatra uvredom. Općenito, činjenica da upravo hrana koju unosimo u tijelo definira naše fizičko i psihičko zdravlje, prešućivana je ili podsmjehivana, kako bi se održavale ustaljene vrednote nametnute od strane mesnih lobija.


Općeprihvaćeno nasilje

Problem je i namjerno izostavljanje nasilnog aspekta konzumacije mesa. U sistemu koji se bazira na krizi vrijednosti, predrasudama, ratnim sukobima, korupciji, diskriminaciji, različitostima, u kojemu su ljudski životi svedeni brojke i profit, a ratovanje i trgovina oružjem unosan su biznis, ratna propaganda je legalna i opće prihvaćeni dio kulture, životinje služe kao ispušni ventil, potrošna roba. Životinje se savršene jer nisu u mogućnosti da se brane.
Ovaj sistem stoga, ne vodi nikakve borbe protiv nasilja i tiranije, jer se on bazira na nasilju i na tiraniji. Oni koji vode konkretne borbe protiv nasilja jesu samo razne ne vladine organizacije koje se putem direktnih akcija ili javnih prosvjeda pokušavaju izboriti za prava onih koji to nisu u stanju (životinje). Sve ostalo je pod kontrolom mesnih lobija i profitne mesne industrije kojoj nije u interesu progovaranje istine o štetnosti mesa kojega podvaljuju ljudima. njihov interes je samo stvaranje profita, što znači gomilanje životinja u što skromnijim ‘životnim uvjetima’ i prodavanje njihovih dijelova tijela po što prihvatljivijim cijenama za široku masu potrošača. No, koje to razloge protiv konzumacije mesa nam još uvijek nisu rekli (barem ne putem mass medija)?

Naftni giganti i mega korporacije za kormilom mesne industrije

postaje na široko poznato da u cijelom SAD-u samo četiri naftne kompanije upravljaju s 85% proizvodnje mesa u SAD-u. Počevši s devastiranjem ekonomije i uništavanjem farmi i malih poljoprivrednika, velike naftne kompanije počele su otkupljivati kapital malih ljudi i zatim ga uništavati, da bi stvarali goleme lance za jeftinu proizvodnju mesnih prerađevina. takva jeftina proizvodnja je nužna za stvaranje profita i svodi se upravo na minimaliziranje životnih uvjeta životinja koje bivaju zatočene u ovim golemim industrijskim postrojenjima (prema zakonu životinje se tretiraju upravo kao obične proizvodne jedinice). istovremenom agresivnom propagandom i lobijima koji reklamiraju nužnost mesne (ali i mliječne) prehrane na TV-u i u školama, ovisničko ponašanje ljudi prema mesu, posebno junk hrani, donosi profit.

Biznis model mesnih kompanija bazira se na rezanju vlastitih troškova. To znači rezanje troškova koji koštaju proizvodnju, radnu snagu, ubijanje životinja, te preradu mesa. Sve u svrhu ostvarivanja što većeg profita. To konkretno znači da se uposlenici u klaonicama moraju isplaćivati jeftinije od cijene najjeftinijeg mesa koje dolazi na tržište. Takva radna snaga dolazi iz najsiromašnijih radničkih slojeva i služi isključivo kao zamjena za dijelove skuplje tehnologije u postrojenjima, koja je potrebna za određenu fazu proizvodnje.

Životinje ovdje plaćaju svoj danak također. Ove proizvodne jedinice bivaju uzgajane putem masivnih, nasilnih oplodnji i silovanja, kako bi se stvaralo što više drugih proizvodnih jedinica. Tretirane kao predmeti, životinje su mučene, zlostavljane, masakrirane i ubijane na najgore moguće načine.
Primjer:

-Tipična farma za proizvodnju jaja sadrži 20.000 kokoši po peradarniku. Potpuno je uobičajeno da se 4-5 kokoši nesilica strpaju u kavez dimenzija 12 x18 inča. Standardni je postupak kod uzgajivača peradi da kokošima odrežu kljunove sa mehaniziranim vrućim nožem. Kljunovi se odstranjuju da se kokoši ne bi mahnito iskljucale do čega bi moglo doći zbog stresa od stiješnjenog prostora i zatočeništva.

-U današnjoj tvornici mlijeka, jedan radnik se brine za 800 glava teladi i sav posao obavi u 45 minuta. Takav je posao u nekadašnjem dvorištu obavljalo nekoliko radnika i taj je posao trajao cijeli dan. Oko 98% ukupne proizvodnje mlijeka proizvede se po metodama najvećih proizvođača mlijeka. Današnja tvornička krava hrani se opasnim dozama hormona da bi davala 2-3 puta više mlijeka nego je davala krava s pašnjaka. Nakon otprilike 4 godine, hormoni prestaju biti djelotvorni pa istrošena krava postaje hamburger.

-Životinjama ovisnim o drogama, kao što su one u današnjim uzgajalištima, trebalo bi prestati davati te preparate određeno vrijeme prije klanja. Međutim, odredba o ukidanju se ne provodi ispravno, ako se uopće provodi. Korita sa starom, drogiranom hranom ne očiste se prije početka ukidanja droga. Osim toga, životinje se često hrane životinjskim otpacima i mesom pa se tako droge i ostali pesticidi u tom mesu ponovo prerađuju.

-Dok u tvorničkim postrojenjima krava doživi nepune 2-4 godine, bez da ikad vidi vlas trave, u prirodi krava živi 20 godina.

-U dvorištu prošlosti, krmača je okotila 6 praščića godišnje. Današnja krmača koti 20 praščića, a tvornička čak i do 45 godišnje. Danas imamo 'embrio prijenos' gdje krmače uz pomoć hormonske injekcije, proizvode velike količine jajašaca koja se zatim umjetno oplođuju sjemenom genetski poželjnih mužjaka. Embriji se kirurški odstranjuju i implantiraju u druge krmače. Takvo maltretiranje naše 'super krmače' stalnim rezanjem i šivanjem, izazvat će njenu preranu smrt. Slične metode koriste se i u uzgoju goveda.

-i ovih primjera ima toliko da bi se samo o tome moglo pisati desetke postova na tjednoj bazi.

Zdravom razumu je potpuno jasno zašto industrijska postrojenja diljem svijeta ne dozvoljavaju pristup novinarima i javnosti unutar svojih mračnih klaonica. No, na sreću oči javnosti su unatoč tome vidjele svaki detalj istine o proizvodnji mesa.Glad u svijetu

Mediji potpuno ignoriraju i činjenicu da je masovna proizvodnja mesa u razvijenim zemljama glavni krivac gladi u zemljama trećeg svijeta. Razlozi za to su vrlo konkretni. Meso je nevjerojatno rastrošan način proizvodnje hrane i prosječno se za 1 kg mesa upotrijebi 10 kg proteina iz povrća. Do izgladnjivanja dolazi zato što ljudi na bogatom Zapadu koriste većinu svjetskih usjeva žitarica kako bi nahranili svoje životinje na farmama. Štoviše, Zapad koristi svoju moć inzistirajući na tome da manje bogate zemlje uzgajaju hranu za životinje zapada umjesto da tu hranu uzgajaju za vlastiti narod. Od 6 milijardi ljudi dijeli ovaj planet, približno 1/3 njih živi na bogatom Sjeveru a 2/3 na siromašnijem Jugu. Da bismo preživjeli, svi koristimo zemaljske usjeve i prirodne proizvode - ali ne koristimo ih svi u istom iznosu. Npr. dijete rođeno u SAD će tokom svoga života upotrijebiti 12 puta više dodatnih izvora od djeteta rođenog u Bangladešu-12 puta više drveta, bakra, željeza, vode, zemlje, itd.

Prosječan dnevni unos kalorija za čovjeka u Bangladešu iznosi 1.930 kalorija, dok je kod Amerikanaca 3.650 kalorija. Procijenjeno je da minimalni iznos hrane koja je potrebna za normalno zdravlje iznosi 2.360 kalorija dnevno. Pa tako možete vidjeti da prosječno osoba u Bangladešu ima premalo hrane dok prosječni Amerikanac previše jede. A oko 1/3 hrane prosječnog Amerikanca je meso.

 U nerazvijenim zemljama, jedna osoba konzumira u prosjeku 200 kilograma žitarica godišnje, uglavnom se hraneći direktno njima. Za usporedbu, prosječan europljanin ili amerikanac potroši 1000 kilograma godišnje, tako da prvo potroši skoro 90% žitarica za prehranu životinja koje kasnije pojede. Prosječan europski ili američki mesojed koristi 5 puta više hranidbenih resursa nego prosječan Kolumbijac, Indijac ili Nigerijanac.

Vjerovali ili ne, u svijetu ima 3 puta više životinjskih farmi nego što ima ljudi. Samo životinje u SAD-u pojedu onoliko pšenice i soje koliko bi moglo nahraniti 2 milijarde ljudi, što iznosi 1/3 svih ljudi na svijetu ili pak čitavu populaciju Kine i Indije (kad se zbroje). U svijetu vlada glad zbog mesožderstva, to je svima jasno, samo korumpirani mass mediji i obrazovni sustav to prešućuje.  Mnogi toga nisu svjesni jer ne žive u siromašnim zemljama u kojima djeca umiru od gladi. Tamo se i to malo žitarica izvozi u razvijene zemlje za ishranu životinja, dok narodu siromašnih zemalja ne ostaje ništa.

Devastiranje prirode

Samo od 1966. do 1983. uništeno je 38% prašume uz Amazonu u svrhu osiguravanja stočnih pašnjaka. Amazonska šuma predstavlja pluća našega planeta i dobro je znano do ova veličanstvena divljina osigurava gotovo polovinu svih naši lijekova! Posljedica ovog bezobzirnog ponašanja jest da mnoge rijetke životinjske vrste migriraju, nestaju i izumiru, od kojih neke još nismo uspjeli niti otkriti. Od 1970.više od 20 mil. hektara tropskih šuma pretvoreno je također u stočne pašnjake. Milijuni hektara tropskih šuma uništava se svake godine. S obzirom na ogromne potrebe mesne industrije za 40 godina tropskih šuma više neće biti. Već 1/3 Zemljine površine koristi se za stočne pašnjake!

Poticaj za proizvodnju mesa

Na posljetku, važno je biti upoznat s činjenicom da u svijetu postoje poticaji za proizvodnju mesa, što znači da se potiče proizvodnja mesa od strane države (čitaj: poreznih obveznika). To konkretno znači da, zahvaljujući tim poticajima, junk mesne prerađevine poput hrenovki, pašteta, kobasica, salama imaju vrlo nisku cijenu, jer se time cilja na široku i najbrojniju masu potrošača koja stoga masovno kupuje upravo junk proizvode. istovremeno se pojavljuju mnoge trgovine koje nude zdravu alternativu bazirajući se na proteinima dobivenim iz bilja, poput tofu-a, prerađevina od organske soje, te općenito raznim namirnicama spravljenima od voća i povrća iz eko uzgoja. No, s obzirom na to da države ne davaju poticaj toj hrani, koja je zapravo po prirodi prava i jedina hrana namijenjena čovjeku, ti poticaji odlaze u mesnu industriju. Iz tog razloga jedna junk hrenovka, spravljena od ostataka s poda u klaonici (papci, tumori, koža, spolni organi i ostalo što ne ide u skupe mesne prerađevine) košta 1 kn, dok će jedna hrenovka od tofua koštati 4 kn.

Identična stvar se već dogodila s proizvodnjom duhana koja je izgubila svoje poticaje i zato duhanski proizvodi bivaju sve skuplji i skuplji. Time smo i detektirali jedan od ključnih problema s kojima se suočava industrija zdrave hrane. Jedino preusmjeravanje poticaja za meso, u poticaj za izradu zdrave, organske, biljne hrane, može promijeniti prioritete i učiniti ljude mnogo zdravijima. Tada bi, oni koji se žele trovati, morali izdvajati više novca za kupovinu junk hrane, kao što to danas čine kupujući sve skuplje i skuplje duhanske proizvode. Zdrava organska biljna hrana bi bila jeftina i dostupna na svim policama u svakoj trgovini.Javno obznanjenje o tome što meso uistinu radi našem organizmu je svakako korak naprijed u mijenjanju ljudske svijesti i razvoju ovog društva u civilizaciju, od koje smo uistinu predaleko. To je sudar zastarjelih vjerovanja nasuprot vremena i društvenog progresa koji se, koliko toliko, događa polagano. Javne institucije i javnost će s vremenom sve više voditi javne rasprave o ispravnosti konzumiranja mesa, jer se ustaljene norme suočavaju sa suvremenim otkrićima i društvenim progresom. Pokreti protiv nasilja i tiranije prema životinjama su također sve intenzivniji. Spriječiti patnju, bijedu i diskriminaciju, znači i spriječiti ju nad drugim životinjskim vrstama, te ne nanositi bespotrebno patnju drugom biću kako to danas ljudi čine bezobraznim i grubim eksploatiranjem životinja.

Upravo kao i same cigarete, za sam početak bi bilo (jedva) dovoljno da svi proizvodi s namirnicama životinjskog podrijetla imaju upozorenja o tome da su kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, jednako kao što takva upozorenja postoje na duhanskim proizvodima.

Brojna istraživanja potvrdila su i da prehrana namirnicama biljnog podrijetla dokazano štiti od mnogih bolesti, tipičnih za današnju prehranu mesom i ostalim namirnicama životinjskog podrijetla, a pomaže i pri izlječenju i poboljšanju čak i najtežih bolesti. Prehrana namirnicama biljnog podrijetla poput žitarica, mahunarki, povrća i voća omogućava unos u organizam zaštitnih tvari - prehrambenih vlakana, minerala i vitamina koji štite od bolesti.

Preporuke vezanih tema:

 • Predrasude prema ostalim životinjskim vrstama (link)
 • Hrana i čovjek (link)
 • Ljudska inteligencija koja vene (link)
 • Mlijeko - zašto ga ne konzumirati? (1.dio) (link)
 • Mlijeko - zašto ga ne konzumirati? (2.dio) (link)
 • Sirova hrana - siguran put prema zdravlju i dugovječnosti (link)

Korisni linkovi:

Literatura i fimovi:

 


 

Ukoliko želite primati obavjesti putem maila, svaki puta kada objavim novi post, obratite mi se na: duh_vremena (et) yahoo (.) com

duh-vremena @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 20, 2015

Prostor Balkana postao je fokus najveće izbjegličke krize nakon Drugog svjetskog rata. Od kuda izbjeglice dolaze? Zašto dolaze? Koji su to ljudi? Hoće li ostati kod nas ili će krenuti dalje? Sve su to normalna i legitimna pitanja. No, postoji još jedna tragedija koja konkurira ovoj potonjoj, svojom stravičnošću. Ta tragedija se odnosi na štetu koju čine mediji.


Programi na televiziji danas predstavljaju katalizator straha i teže isključivo ka širenju masovne panike. To nije ni čudo s obzirom na to da su hrvatski mediji samo batrljak korporatističkih mass-medija koji su tu da potpomažu imperijalističku, neo-kolonijalističku vladu SAD-a u tlačenju naroda Libije, Afganistana, Sirije te devastacije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Jednako aktivno strah i islamofobiju promoviraju i mediji u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i u cijelom ostatku Europe uključujući i Hrvatsku.
Europskom komisijom vladaju bezosjećajne hulje, a Europa, koja je obvezna prema svojim poveljama osigurati ljude u bijegu pred ratom, pretvorena je u bankarski kartel prepun uplašenih fašista. Zemlje u srednjoj Europi (Makedoniju, Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku) predstavljaju europske pendreke koji bi trebali surovom fizičkom silom sprečavati ljude da prodru dublje u Europu. Takva surova sila se nakuplja u pijanoj svjetini u Njemačkoj, koja se napila medijsko anti-informativnog sadržaja. Napila se takvog sadržaja i svjetina u Hrvatskoj.


U Hrvatskoj konkretno, čini se da nije bilo rata prije 20 godina. No, kada je potrebno mrziti Srbe, tada nam je referenca na ratna stradanja u 90tima vrlo bliska. Sada kada nam se u državi nalaze izbjeglice od rata (kao što smo i mi imali rat), sjećanja na devedesete su nam izblijedila, kao i mogućnost da se solidariziramo s ljudima koji su propatili. Umjesto toga, populariziraju se rasističke i klasne predrasude zbog medija koji šire dezinformacije, paniku uz dlaku desničarskoj struji na čelu s Kolindom, kako bi se opravdala militarizacija države I vojna intervencija na ove ljude koji su već u bijegu od jednog rata. Kakvo licemjerje od hrvatske vlasti i svih podupirača ove komedije od politike.
Mediji neprekidno hipnotički ponavljaju strah od terorista, što nas podsjeća na identičnu medijsku propagandu vršenu u SAD-u od 2001. Žalosno je to što se od medija uopće nemogu očekivati kvalitetne javne rasprave u kojima će biti objašnjeno: Tko je započeo rat u zemljama iz kojih dolaze izbjeglice i tko su uistinu teroristi? 


Sukreatori izbjegličke krize


Za početak, da bi shvatili stvarne problem ovog naroda, te koliko smo sretni jer smo ‘slučajno’ rođeni na tlu Europe, treba naglasiti da je Bliski istok najiscrpljenija regija u svijetu. Ne samo u pogledu fosilnih goriva, već i zbog iscrpljivanja stanovništva ovih regija kojima se kao lopaticom nabacuju lokalni diktatori zaogrnuti vjerskim fundamentalizmom i globalne ubojice zaogrnute nasmiješenom demokracijom prepunom oružja i bombi. Govorimo o regiji koja uz Centralnu Aziju i Rusiju čini stratešku elipsu, područje u kojemu se nalaze 75% naftnih i 65% plinskih nalazišta u svijetu.


1920. godine, najmoćnije naftne korporacije su tzv. ‘Ugovorom crvene linije’ podijelile interesne zone u regiji i Amerikanci su shvatili gdje se krije sveti gral budućih odnosa u svijetu. Američki predsjednik Roosevelt se prije kraja Drugog svjetskog rata u veljači 1945. našao sa saudijskim prince Ibn Saudom i lijepo mu je ponudio da mu ovaj pokloni nafte, koju ionako ima u izobilju, a SAD će ga u zamjenu naučiti kako da bude prvi poslijeratni diktator. Tako su se SAD obvezale na to da štite Saudijsku dinastiju, a Saudijska Arabija je postala jedan od najvećih kupaca američkog oružja, uz Egipat i Izrael.


Nakon Saur revolucije, vlast u Afganistanu su preuzele dvije suparničke komunističke partije. U strahu da komunistička vlast ne propadne, SSSR je intervenirao 1979. na strani partije Parcham koja se zalagala za jače veze sa Sovjetima. Moskva je planirala ostati najviše dvije do tri godine u zemlji, ali se zadržala gotovo cijelo desetljeće. Udružene vojne snage sovjetskih i afganistansko-komunističkih snaga su potom vodile teške borbe sa antikomunističkom oporbom u zemlji, a sustavno bombardiranje sela i razni masakri doveli su do katastrofalnih ljudskih žrtava. Usprkos četiri rezolucije Opće skupštine UN-a u kojoj se poziva na povlačenje stranih vojnika, Crvena armija je ostala u Afganistanu. Sovjetsku intervenciju razne su države gledale sa neodobravanjem, jer nisu htjele da SSSR nastavi dalje do Pakistana i izađe na Arapsko more, a i smatrali su da je intervencija izravno kršenje načela detente. No, stvar su izmijenile anti-sovjetske snage pod nazivom Mudžahedini, teroristička organizacija koju su naoružavale i podupirale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Pakistan, Iran, pa i Kina. Jimmy carter je odobrio 5 000 milijuna dolara u službu organiziranja Mudžahedina, a potom su ih trenirali SAD zajedno s obavještajcima MI6.

SAD je htio vojno i ekonomski iscrpiti SSSR, te od Afganistana stvoriti "sovjetski Vijetnam". Javnost SAD-a je bila potpuno nesvjesna, a nesvjesna je i sada, da je njihova vlada financirala, podupirala i trenirala islamističke ekstremiste, te da su njihovi produkti Talibani, Osama Bin Laden (koji je i treniran od strane SAD-a) Al-Qaeda, a potom i 11.9. Dolazimo do bolne činjenice: za SAD postoje ’dobri’ i ’loši’ terorizam. Od toga dali je on loš ili dobar po svemu ovisi koliko je koristan samoj vladi.
Neposredno nakon što su Talibani došli na vlast 1996. U Afganistanu, Clinton je nastavio sa svojim planom za Afganistan i centralnu Aziju, koji se ticao rezervi nafte i plina. Talibani su se nagodili s njime, a on ih je pozvao u Washington i Texas, gdje je proveo svoje partere u shoping, te turističke atrakcije poput NASA svemirskog centra i planine Rushmore. Uz pomoć Talibana je kreirano stanje olakšanog uzgoja opijuma u Afganistanu, što je drugi razlog potrebe dominacije SAD-a nad Afganistanom. UN procjenjuje kako je u Afganistanu urod opijuma u 2005. Godini dosegao rekordne razine od 6100 tona, dovoljno za proizvodnju 610 tona heroina. To je 92% svjetske proizvodnje. Talibani, sada naučeni politici, zapošljavali su lokalni puk na poljima opijuma kao jeftinu najamnu snagu, jer su savezničke snage ionako prethodno do temelja uništile konkurentnost bilo koje druge poljoprivredne kulture. S obzirom na to, SAD je imao povoda slati im vlastite ’prehrambene proizvode’, u vidu humanitarne pomoći, a Talibani su im nazad slali pošiljke opijuma za potrebe ’normalnog’ funkcioniranja bogatijeg sloja u SAD-u.

U vremenskom periodu koji je uslijedio, SAD je zaključio kako je daleko veći trošak kontrolirati resurse putem posrednika, vlastitih umjetnih tvorevina - Talibana, te da je potrebno poduzeti konkretne korake. Dolaskom Busha na vlast, napad 11.9. otvorio je nove mogućnosti: propaganda za početak novog rata, poboljšanje reputacije vlade SAD-a u javnom mnijenju, te učvršćivanje kontrole nad resursima u Afganistanu. Uoči rušenja WTC-a 11.9., medijska propaganda je podigla uzbunu do svojeg maksimuma. U samo jednom danu svaki je Amerikanac znao za postojanje terorističke prijetnje koja je usmjerena protiv njega i njegovog naroda. Amerika se ujedinila u podršci vojne intervencije SAD-a i NATO-a na vojne baze u kojima se nalaze Talibani, te Osama Bin Laden. Amerika je poželjela osvetiti stradalnike trgovačkog centra i interesantno jest da je već neposredno, nekoliko dana nakon 11.9., u zračnom napadu SAD-a na Afganistan (u cilju borbe protiv terorizma) stradalo 3000 civila, više nego ih je poginulo u samom rušenju WTC-a. Stradali civili se nisu nalazili u talibanskoj vojnoj bazi. Nisu se nalazili čak ni u blizini Talibana. Ova akcija je nazvana ’zacjeljivanje mira’.

Upravo je to jedan od razloga za pokretanje rata uz pomoć dezinformacija i medijskom manipulacijom javnog mnijenja o terorističkoj prijetnji. A hrvatski mediji samo potvrđuju da su dio jedne zapadnjačke medijske korporacije koja filtrira vijesti i kreira javno mnijenje po svojoj volji, ovaj puta koristeći strah od terorizma u identične svrhe. Nadalje, Američka ’Dostava demokracije’ je dugoročna politika vlade SAD-a s ciljem stvaranja kaosa, nereda i nestabilnosti u napadnutim zemljama. Masovno ubijanje nedužnih civila su samo izgovori za vojne kampanje intervencije u Afganistanu, pod izlikom borbe protiv terorista. Danas je Afganistan vođen novim režimom, prethodni je potpuno pokraden od strane SAD-a, Američke vojne baze su posađene uzduž i poprečno Afganistana i jedan dio plana je ostvaren. Zatim slijedi Sirija.

Vlade Sirije, Iraka i Irana potpisale su ugovor o plinovodu u vrijednosti od 10 milijardi dolara koji će povezivati te tri zemlje. Katar se, pak, ovom projektu odlučio snažno suprotstaviti jer svoj plin izvozi isključivo pomorskim putem, a Saudijska Arabija odbila je njegove zahtjeve da izgradi plinovod preko Saudijskog teritorija prema Mediteranu. 2009. Assad odbija potpisati sporazum s Katarom kojim bi mu se omogućila izgradnja plinovoda preko Sirije. Sirijski predsjednik pravdao je svoj potez tvrdeći kako mora zaštiti svog saveznika, Rusiju, koja je najveći dobavljač prirodnog plina za Europu. Rusija upravo u sirijskoj luci Tartus ima pomorsku bazu. Jasno, slobodan izlaz Rusije na Mediteran nipošto ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama koje su stoga počele vršiti pritisak na Katar protiv Irana i Sirije.
Iznenada, u srpnju 2011. godine Sirijom se šire nemiri zbog snajperista koji su ubijali sirijske stanovnike. Postoje svjedočanstva koja potvrđuju da su snajperisti bili strani agenti, pripadnici tzv. "odreda smrti", infiltrirali kako bi izveli krvoproliće nad civilnim stanovništvom i pokrenuli građanski rat, ali i stvorili priču za zapadne medije kako bi se opravdala potreba za novom ’dostavom demokracije’ i svrgavanjem Sirijskog predsjednika i njegove vojske. Bashar al-Assad je naivno pokušao promijeniti stajalište zapada promjenom nekih zakona i puštanjem političkih zatvorenika, ali urota protiv Sirije je već odavno bila skovana od strane SAD-a koji je već u granicu ufiltrirao plaćenike CIA-e i MOSSAD-a teroriste i islamističke radikale.
Ova nova forma terorizma, u obliku vidljivih terorističkih organizacija koje se aktivno distribuiraju putem društvenih mreža, pokazao se kao najpraktičniji u brisanju posredničkih veza sa s tvorcem - vladom SAD-a. Ove paravojne organizacije, trenirane od strane obavještajaca, mutirane u ISIL služe kao kopnena vojska zapadnom savezu za ostvarivanje njihovo cilja destabilizacije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. O tome sam pisao u prethodnom postu.

Danas, masovni masakr civila koje vrši ISIL, SAD koristi u propagandne svrhe za podršku za nastavak rata protiv terorizma, kojega zapravo vrši vlada SAD-a, NATO i Europa. Stoga, istina koja nam se nameće jest da sam ‘terorizam’ i islamistički ekstremisti imaju vise veze s SAD-om i NATO-om nego s muslimanima, islamom i izbjegličkim valom.
Mora se naglasiti da Europa direktno, bezrezervno asistira, šaljući vojne snage u Afganistan i Irak, sudjelujući u bombardiranju Sirije i uništenju Libije, te prodaji oružja Sirijskim pobunjenicima, iliti ISIL-u. Svjedočili smo u medijima, više na internetu nego na televiziji koja je pod većom kontrolom, da je Hrvatska vlada prodala oružje u vrijednosti od 700 milijuna kn sirijskim pobunjenicima (ISIL-u). Evo izvještaja Jutarnjeg lista:

’U razdoblju od početka studenog prošle godine, do veljače ove godine, sa zagrebačkog aerodroma Pleso poletjelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike. Tim avionima je, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države. Naime, američki dužnosnici angažirali su partnere - Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. Sjedinjene Države organizirale su prikupljanje oružja, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile su oružje koje je potom s jordanskog teritorija prebacivano u Siriju.
U cijeloj priči Hrvatska se pokazala kao pouzdani partner SAD-a. Washington je odigrao krucijalnu ulogu u procesu ulaska Hrvatske u NATO i sada u Europsku Uniju. Osim toga, američko ministarstvo obrane u velikoj mjeri opremom i naoružanjem potpomaže Hrvatsku vojsku u Afganistanu te osigurava besplatni prijevoz naših vojnika u misiju ISAF. Stoga je potpuno jasno da je Hrvatska kao vjerna saveznica pozitivno odgovorila na američki zahtjev za sudjelovanje u operaciji dopreme oružja u Siriju, Sirijskim pobunjenicima.’
Kako li je to samo plemenito od Hrvatske političke elite i Hrvatskog naroda. Zajedno s EU, Kolinda, Hrvatska vlada i narod su poduprli islamističke pobunjenike u borbi protiv Sirijskog naroda. Upravo je taj narod kročio u Hrvatsku i sprema se za put prema Njemačkoj. Dakle, možemo po svemu sudeći reći da je Europa, a također i sama Hrvatska sukreator situacije u Siriji. Politiku terorizma bezuvjetno podržavamo od trenutka kada smo stupili u NATO savez, trenutno najmoćniju terorističku organizaciju koja je kriva za danonoćna bombardiranja Libije, Iraka, Sirije, Afganistana i mnogih drugih, te za smrt stotine tisuća civila pretežito žena i djece, sve u svrhu ’dostave demokracije’. Na kraju je tu i naša draga Kolinda i njezina bezuvjetna predanost NATO-u i SAD-u.

Tko je u ovoj priči, zdravorazumski, pravi terorist? Postoji li veće licemjerje od toga da se sirijski narod naziva teroristima? Dragi narode, tražite teroriste na krivom mjestu. Cjelokupna paranoja oko infiltriranih ISIL-ovaca je medijska propaganda. Čak i da se na trenutak zdravorazumski pomisli o toj mogućnosti, zar zaista vjerujete da je ISIL-ovcima, plaćenicima samog zapada, jedini način da uđu u Europu gurajući se s ljudima kroz bodljikave ograde ili, još bolje, gurajući se za svoje mjesto u brodova koji plove preko Sredozemnog mora s rizikom da se utope zajedno s stotinama tisuća očajnika? Kada govorimo o samoubilačkim napadima, oni koji su ih izvodili unazad 10 godina su svi odreda prelazili granice neopaženo, legalno, sa svim potrebnim dokumentima, u skupocjenim odjelima i poveznicama s obavještajnim agencijama. Stoga, teroristički napadi se događaju samo tamo gdje to odrede vlade. Ako postoji potreba da se terorizmom unese nemir, kaos, strah i pomutnja, to će se dogoditi bez obzira da li su imigranti u državi ili nisu. Stoga, umjesto da se ove ljude tretira kao teroriste, trebalo bi teroriste prvo riješiti u vlastitom dvorištu.


Najčešće postavljena pitanja


Prođimo još jednom kroz najčešća pitanja:
Zašto izbjeglice ne idu u Tursku, Saudijsku Arabiju, Katar i Arapske emirate,zemlje koje su bogate i koje imaju kapacitete da ih prime? Izbjeglice iz Sirije ne odlaze u Tursku jer je u Konvenciju Ujedinjenih Naroda o izbjeglicama iz 1951. zbog Turske i njezinog geografskog položaja naknadno dodana stavka, da može prihvaćati samo izbjeglice iz europskih zemalja. To konkretno znači da Sirijci koji su prebjegli u Tursku u njoj nemaju pravo na beneficije kao što je trajno boravište i zaposlenje već u tu svrhu moraju potražiti neku drugu državu, što u praksi konkretno znači onu u Europi. Pretpostavka da izbjeglice trebaju ići u zemlje Perzijskog zaljeva je apsurdna, zbog činjenice da je Saudijska Arabija, zajedno s Katarom saveznik SAD-a u destabilizaciji Sirije. Stoga, po kojoj logici bi ovi ljudi trebali njima kucati na rata? Urazumite se. Saudijska Arabija, Katar, UAE i Kuvajt ulažu u sirijski sukob i igraju važnu ulogu u financiranju i naoružavanju pobunjeničkih i islamističkih frakcija koje se bore protiv sirijskog predsjednika Asada. Odnos Zaljevskih zemljama (Katara i Saudijske Arabije) prema Siriji se ne svodi na rasizam, već na duboku klasnu netrpeljivosti. Sirijce, kao i Afganistance koji se također nalaze među izbjeglicama, u Zaljevskim zemljama smatraju ‘nižim’ bićima pa su potonji stoga suočeni s brojnim predrasudama. Netko će reći: ‘Pa zar tih predrasuda nema i u Europi?’ ‘Da, ima’. Međutim, Europska Unija (generalno) egzistira na principu ravnopravnosti, instituciji ljudskih prava i razvijenom sustavu socijalne pomoći. Toga u Zaljevskim zemljama nema. U Kataru poslodavci inozemnu radnu snagu tjeraju na višesatni težak fizički rad na visokim temperaturama bez vode, nimalo se ne vodi računa o njihovoj sigurnosti na radu, a poslodavci im mogu čak zabraniti odlazak iz države, i to na neodređeno. Koliko je sustav okrutan možda najbolje pokazuju podaci iz 2014. o radnicima iz Nepala zaposlenima na konstrukciji građevina za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. Prema tim podacima, svaka dva dana umre jedan radnik.


Kako to da su većina njih mladi muškarci? Među izbjeglicama siz Sirije se nalaze Afganistanci!? Odgovor na ovo pitanje je jasno ako uzmemo u obzir činjenicu da ovi ljudi većinom ne bježe od rata u datom trenutku. Sirijci, naime, napuštaju Siriju već 5 godina, otkako je rat izbio i većinu ovog vremena su proveli u teškim uvjetima, u kampovima za izbjeglice u Jordanu, Libanonu i Turskoj. Među njima u kampovima se nalaze i izbjeglice iz drugih ratom pogođenih zemalja. Periodično, žene i djeca imaju priliku: biti deportirani u Irak, Siriju, Afganistan, ili poslani u Europsku uniju. Unazad zadnjih mjesec dana, preostali su muškarci (od kojih su dobar dio pri pristizanju u kampove bila još djeca) puštani iz kampova kako bi ih se riješile tamošnje vlasti, i kako bi u Egiptu dočekali čamce kojima su se preko Sredozemnog mora prebacivali nesretnici. Dio preostalih muškaraca su se valu pridružili kada je prolazio kroz Tursku i to objašnjava razlog čemu dominiraju mladi muškarci u gomilama, ali i zašto svi ljudi u valovima nisu Sirijci, već mješoviti narodi.
Ne-informiranost javnosti je tragedija podjednaka tragediji koju je proživio ovaj narod. Žalosno je što malo ljudi pokazuje uopće i volju da dobije odgovore na ova pitanja, jer se ona ionako ne postavljaju s ciljem da se nađe odgovor, već da se opravdava rasizam i klasna netrpeljivost.

EU se mora suočiti s posljedicama svoje politike koju vodi u tuđim zemljama. To je istina koju uplašeni fašisti u Europi nisu u stanju prihvatiti, jer je lakše kriviti druge nego pogledati u samoga sebe. Jer, koja rješenja vode fašistički pokreti koji jačaju u Europi pod navalom izbjeglica? Rješenja se uopće ne nude, barem ne ona zdravorazumska! Rješenja za desničare/fašiste i neo-naciste u Njemačkoj je građanski rat i istrebljenje imigranata koji dolaze u Njemačku. Isto rješenje nude i fašisti u Hrvatskoj s tenzijama da militariziraju društvo i pendrecima, gumenim metcima i vodenim topovima isperu izbjeglice s svog praga. Napadi na izbjeglice postali su novi brutalni "sport" europske radikalne desnice. Situacije u i oko njemačkog grada Dresden postaje ozbiljna, tamo sada već sistematski djeluju skupine koje se može početi nazivati paramilitarnim skupinama. Napadaju imigrante svakodnevno i samo je pitanje dana kada će stvari izmaknuti kontroli, odnosno kada će se početi zbrajati i prve žrtve na obje strane. Neće biti ni drugačije s fašistima u Hrvatskoj.

No, postoji odgovor i na pitanje koje se najviše uzvikuje: Što među izbjeglicama rade imigranti? Oni imaju mobitele i pune džepove novaca i nisu sirotinja!

Argument glede novca, koji bi trebao dokazati da 'tu nešto ne štima' je najveća budalaština. Naravno da ovi ljudi u svojim džepovima imaju novac: bijedne životne ušteđevine koje nose sa sobom da bi platili razne karte i prijevoze, što na kraju zloupotrebljavaju taxisti i mnogi drugi koji se žele okoristiti ovom situacijom. No, ako pričamo o imigrantima i silnoj zbunjenosti odakle ih toliko i s kojom namjerom dolaze, trebamo se prisjetiti da ih je, zapravo, Angleda Merkel pozvala, u svojem istupanju u javnosti, početkom prošlog mjeseca! Upravo tako, Anglea Merkel je nedvosmisleno, direktno poručila kako će primiti sve Sirijce koji zatraže u Njemačkoj azil, bez obzira na koji način stigli do teritorija Njemačke. Ovu javnu, medijsku izjavu su zaboravili mnogi nakon što je bila pometena kaosom s izbjegličkim valom, kojeg je zapravo uzrokovala kancelarka. Nije teško niti shvatiti da ova izjava zapravo jest potpuno zdravorazumska, i koliko god se to nekima činilo sumanuto, ali Njemačka treba upravo ove imigrante.Prisjetimo se kako je Njemačka došla do svog današnjeg bogatstva. Do druge polovice 30tih se gospodarstvo Njemačke zasnivalo na jeftinoj radnoj snazi u koncentracijskim logorima, da bi, nakon što su Hitleru sve lađe potonule, u šezdesetima ta jeftina radna snaga iz logora bila zamijenjena s jeftinom radnom – gostujućom – snagom. Njemačkoj je odgovarao status zemlje u usponu koja se bogatila na otimačini, te na kapitalu stečenom na konte iskorištavanja ljudi u logorima, a zatim gostujućim robljem. Ali, kada su ti radnici(roblje)ostali u Njemačkoj i kada su počeli rađati djecu, stjecali i gradili vlastite kuće, i kad su se počeli educirati i pretvarati u pristojne ljude, ovom narodu gospodara to se više nije svidjelo. 50 godina kasnije se ponavlja ista stvar: Neo-nacisti i fašisti galame na ulicama Njemačke, isto ako i prije 50 godina.
No, u idućih 15 godina čak polovica kvalificiranih radnika Bundesrepublike otići će u mirovinu, ekonomije južne Europe polako će, ali sigurno, ipak izići iz velike krize eurozone, a to će ukupno imigraciju unutar EU granice znatno smanjiti. Bez pozitivne imigracije, broj radnih ljudi u Njemačkoj će do 2050. pasti s 45 milijuna na svega 29 milijuna. Čak i da broj žena koje rade bude izjednačen s brojem muškaraca i čak da se dob za odlazak u mirovinu podigne na 70 godina, ukupan broj zapošljivih ljudi do 2050. može se podići za svega 4,4 milijuna. Ove brojke potvrđuju, sasvim jasno, imigracija je za Njemačku pozitivna stvar. No, problem su neo-nacisti i njemačka desnica kojoj ne odgovara da im u zemlji rade stranci, da tamo žive, rađaju djecu, ili da se, ne daj bože, miješa njemačka krv. Stoga desne stranke podupiru neo-nacističke uličarske galamdžije, dok s druge strane postoje poslodavci koji se nadaju dolasku što više stranaca, izbjeglica, imigranata. Angela Merkel se ovdje nalazi između dvije vatre. Prvo je pozvala izbjeglice, a kada su ti ljudi ovaj ’poslovni poziv’ shvatili ozbiljno i kao jedinu šansu da se spase iz rata, pohitali su svi u golemom valu, odjednom, prema Njemačkoj. Taj val je uzrokovao toliku paniku i kaos, zajedno s strahom od terorizma, da se kancelarka odjednom 'naglo predomišlja', a čini se da mjenja mišljenje iz sata u sat. Ako dobro proučimo njemačke potrebe za ljudskim resursima moglo bi se zaključiti da vlasti u Berlinu čak i koriste rat u Siriji kao opravdanje za privlačenje ogromnog broja ljudi. Dok ih Njemačka nije eksplicitno pozvala s "dođite, trebamo vas", nisu niti dolazili.Imigranti i izbjeglkice sada, nakon probijanja kroz Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, ulaze u Hrvatsku i otkrivaju kako su se pravila promijenila. Prvo bodljikava ograda, specijalna policija, vojska, suzavac, palice, vodeni topovi... kako to? Njemačka javnost se prestravila slike izbjegličkog vala, i desnica je počela galamiti na ulicama. Merkelica je s ciljem da si kupi nešto vremena, u međuvremenu izmijenila svoj poslovni poziv, i sada je odlučila neko vrijeme ostaviti ih u Beogradu, Zagrebu, Budimpešti, Sofiji, Pragu da se vidi “kakvi su”, kako bi malo dobili po kičmi s europskim pendrecima. Kolinda i Hrvatska desnica su samo čekali priliku da imaju kog batinati, kad im već Srbe u Hrvatskoj štiti zakon, sada mogu batinati izbjeglice i pokazivati sami sebi kako su vojno potentni.
Jedino rješenje koje se nudi je kontriranje takvom nasilju, kontriranje islamofobiji, mržnji i rasizmu te zdravorazumsko sagledavanje istine o tome tko je sukrivac situacije i tko je odgovoran.
Jedini cilj treba biti povratak ovih ljudi svojim kućama, dakle, prestanak rata u Libiji i Siriji. Dovoljno je samo da SAD zaključi da im je Sirija jedna daleka zemlja i da više nije na njima da odlučuju tko predstavlja njezinu legitimnu moć.
Ako se to ne dogodi, Njemačka će kad tad morat spustit granice i primit svoje potencijalne uposlenike kojima je zakazala termin za razgovor o poslu. No, to nije rješenje bjesomučnom ratu kojeg SAD, zajedno s NATO-om i Europom vodi u Siriji.

Stoga, isključivo je zagovaranje mira u Siriji, te progovaranje o tome tko su uistinu teroristi, potrebno stalno i svugdje. Do tada, neophodna je pomoć ljudima u nevolji. Prihvatni centri u Hrvatskoj su oformljeni i trebaju što više volontera. Usprkos onome što propagiraju anti-informativni mediji u Hrvatskoj, usprkos širenju straha, prezira i mržnje, događaju se pozitivne stvari!

Ukoliko želite primati obavjest svaki puta kada objavim post, pošaljite mail na: duh_vremena@yahoo.com

PS: Isprike u greškama u pisanju. Postove pišem u ograničenim uvjetima i ispravljam ih naknadno, nakon objave. Puno stvari sam i izostavio jer prostor blogera ima ograničenja u količini teksta. No, sve to nije razlog da me u komentarima svejedno ne opomenete, u slučaju da smatrate da je nešto bitno izostavljeno.


duh-vremena @ 23:35 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
OPIS BLOGA

 • Tekstovi na ovom bogu obrađuju teme o društvu, ljudskim pravima, politici, alternativnim društvenim uređenjima, religiji, aktivizmu, metafizici, duhovnosti i zdravlju kako bi iste bile čitko prezentirane svim ljudima koji imaju interes doznati nešto novo i koji teže ka tome da učine neku promjenu u društvu. Prioritet jest i da ljudi i pišu o svojim stajalištima i pogledima na moja razmišljanja kako bi ih razmjenjivali i učili jedno od drugih. (SVE OBJAVLJENO SLOBODNO JE ZA KOPIRANJE, DIJELJENJE I PRIKAZIVANJE U BILO KOJE SVRHE-osim postova koji su sastavljeni uz pomoć tekstova drugih izvora i drugih kolumnista, što je naznačeno u dodatcima takvih postova)
ZAŠTO DUH VREMENA?

 • Ime Duh Vremena označava općenito prevladavajuća intelektualna uvjerenja, ideje, mišljenja i poglede na život tijekom određene epohe koje određuju sociološku, kulturološku i vjersku klimu, te načela ponašanja i etiku određenog vremenskog razdoblja. Ovo nije Zeitgeist fan site, iako je taj film potaknuo mnoge na razmišljanje, pa tako i mene. No, Zeitgeist pokret je mnogo toga izostavio i na ovoj stranici želim ukazati na to da je potrebno ići dalje od početnog shvaćanja stvarnosti, kao što to prezentira film, te da je potrebno istraživati informacije i biti otvoren za nove spoznaje i alternativne načine života.
kontakt
 • duh_vremena (et) yahoo (.) com
  Ukoliko netko želi kontaktirati, ili ako želi primati´mail obavjest´o tome kad se objavi novi post.
Brojač posjeta
420997
Index.hr
Nema zapisa.